25. novembrī plkst. 17:30 Ventspils Augstskolā rudens koncertu sesijas "Garšvielas" ietvaros notiks mūzikas zinātnieka Borisa Avrameca lekcija "Elektronikas ienākšana pasaules mūzikā".

Boriss Avramecs ir plaša profila mūzikas zinātnieks, Rīgas Orientālās mūzikas un Rīgas Senās mūzikas centra direktors, Starptautisko senās mūzikas festivālu Bauskā un Rundālē mākslinieciskais vadītājs, vijolnieks, studentu iecienīts un pieprasīts pasniedzējs piecās Latvijas augstskolās un elitārajā Sanktpēterburgas Eiropas universitātē.

Ventspils mūzikas interesentiem Borisa Avrameca vārds ir labi pazīstams. Jau vairākus gadus Ventspils Mūžizglītības programmas ietvaros viņš ir lielisks un kompetents ceļvedis jaunās mūzikas pasaulē, bet pagājušajā gadā Ventspils Augstskolas studentiem un visiem interesentiem bija iespēja noklausīties plašu ieskatu Pasaules mūzikas rašanās un attīstības vēsturē.

Šogad muzikologs saistībā ar „Jūras vārtu” rīkoto Pasaules mūzikas koncertu rudens sesiju „Garšvielas” programmu radīs ieskatu jauno tehnoloģiju un elektronikas īpatsvaram Pasaules mūzikas telpā. Attīstība jebkurā jomā notiek caur mainību un jauno ideju kompilāciju. Arī Pasaules mūzika uzsūc sevī modernās sabiedrības tendences harmoniski sapludinot tās ar seno etnogrāfisko tradīciju.

Lekcijā tiks runāts par to, cik grūti iedomāties tik tālu viena no otras esošas parādības kā dažādu tautu tradicionālā mūzika ar tai raksturīgo mieru, smalkumu, nereti sastopamo meditatīvo gaisotni, un mūsdienu tehnoloģijas komplicētās ierīces, kuras ļauj rīkoties ar skaņām radikāli nepierasti un ar pārsteidzošiem rezultātiem.

Tādā sajūta pavisam nesen bija pilnīgi dabiska gan eksotisko zemju mūziķiem, gan postindustriālo lielvalstu koncertu rīkotājiem un skaņu ierakstu producentiem.

Bet radošā izdoma un eksperimentēšanas gars izmainīja šo attieksmi un pārliecināja, ka tāda alianse ir ne tikai iespējama, bet arī ļoti produktīva. Pieeju variantu un darbības metožu ir daudz. Arī rezultāti ir raibi un daudzveidīgi.

Ieeja bez maksas.

Foto: jurasvarti.lv

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: