No ekonomikas viedokļa nebūtu saprātīgi pārtraukt tirgot ārvalstniekiem uzturēšanās atļaujas Latvijā, kā to vēlas panākt nacionālā apvienība (NA), šodien preses konferencē atzina Ventspils mērs Aivars Lembergs ("Latvijai un Ventspilij").

"Uzturēšanās atļauju pārdošana veicina kapitāla ienākšanu nekustamā īpašuma tirgū, un līdz ar to vairāk parādās pircēju," uzsvēra Lembergs, piebilstot, ka uzturēšanās atļauju tirgošana uzlabo nekustamo īpašumu likviditāti. "No šī viedokļa, tas, protams, stimulē ekonomiku," norādīja Lembergs.

Lai gan uz Ventspili uzturēšanās atļauju tirgošana attiecas ļoti mazā mērā vai neattiecas nemaz, Lembergs uzskata, ka tā pozitīvi ietekmē Latvijas ekonomiku kopumā. "Lielākā daļa to, kuri nopērk uzturēšanās atļaujas, te vispār nedzīvo, jo viņi pērk uzturēšanās atļaujas "de iure" Latvijā, bet "de facto" - Eiropas Savienībā, kurā ir 450 miljoni iedzīvotāju. Katru dienu pāri Vidusjūrai uz Eiropas Savienības dienvidu valstīm daudz vairāk iebrauc Āfrikas bēgļu nekā ir šo atļauju pircēju, kuri maksā naudu," piebilda Lembergs.

"Tāpēc es uzskatu, ka nav saprātīgi atcelt uzturēšanās atļauju tirgošanu. Neapšaubāmi, to var pilnveidot. [..] Jāpierod pie tā, ka tirgus ekonomikā vienmēr kāds ir ieinteresēts. Ja ir privātīpašums, automātiski vienmēr kāds ir privāti ieinteresēts. Kas grib cīnīties pret privāto ieinteresētību, tam vajag atjaunot padomju sociālistisko republiku, kur gandrīz viss piederēja valstij," rezumēja Lembergs.

Kā LNT raidījumā "900 sekundes" sacīja nacionālo apvienību (NA) līdzpriekšsēdētājs Raivis Dzintars, vairāki cilvēki NA ir brīdinājuši, ka apvienības nostāja jautājumā par uzturēšanās atļauju piešķiršanu ārzemniekiem politiķiem var būt nepatīkama. "Tas skar premjera ģimenes biznesu, arī "Vienotības" sponsorus. Pēc visa spriežot, tas ir saniknojis politiķus," uzskata Dzintars un piebilst, ka šādu situāciju nacionālā apvienība vēlas novērst.

2010. gada 1. jūlijā stājās spēkā grozījumi Imigrācijas likumā, kas cita starpā paredz iespēju ārvalstniekiem saņemt termiņuzturēšanās atļauju, ja tie iegādājušies Latvijā nekustamo īpašumu noteiktā vērtībā, veikuši noguldījumu banku subordinētajā kapitālā vai ieguldījuši līdzekļus kapitālsabiedrības pamatkapitāla palielināšanā.

LETA

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: