Ventspils poliklīnika ir uzsākusi rentgena un diagnostiskās mamogrāfijas izmeklējumus par valsts naudu. Tas nozīmē, ka pacientiem, kuriem ir nosūtījums, par šiem izmeklējumiem būs jāmaksā tikai pacienta iemaksa.

Ventspils poliklīnikā jauna, mūsdienīga rentgena aparatūra, kā arī digitalizēta mamogrāfijas iekārta tika uzstādīta jaunās poliklīnikas būvniecības projekta ietvaros. Līdz šim izmeklējumus ar šīm iekārtām varēja veikt tikai par maksu, taču nupat poliklīnika saņēmusi Nacionālā veselības dienesta akceptu gan valsts apmaksātu rentgena pakalpojumu, gan diagnostiskās mamogrāfijas izmeklējumu veikšanai.

 

Lai saņemtu valsts apmaksātu izmeklējumu, pacientam ir jābūt nosūtījumam no sava ģimenes ārsta, traumatologa vai cita ārsta speciālista. Tādā gadījumā būs jāmaksā tikai pacienta iemaksa – divi lati.

 

Ar rentgena aparatūru var veikt visu veidu rentgena uzņēmumus, tai skaitā plaušu rentgenu un kaulu rentgenuzņēmumus pēc dažādiem lūzumiem. Savukārt ar mamogrāfijas iekārtu var veikt krūts vēža diagnostikas izmeklējumus. Turklāt ar jauno, moderno iekārtu varēs iegūt digitālus attēlus. Digitālus mamogrāfijas uzņēmumus Ventspils poliklīnika veiks vienīgie Ziemeļkurzemē. Tas ir ļoti būtiski agrīnai krūts vēža diagnostikai, jo digitālā attēla kvalitāte ir daudz labāka, ar lielāku izšķirtspēju, tādējādi ir iespējams redzēt smalkākas struktūras un agrākā stadijā diagnosticēt ļaundabīgos veidojumus.

 

Pagaidām ar digitālo mamogrāfiju tiek veikti diagnostiskie izmeklējumi, ja ārsts tos nozīmējis pacientei aizdomu gadījumos par audzēju, vai arī kontroles nolūkos – ja iepriekš konstatētas kādas novirzes. Taču jau tuvāko nedēļu laikā plānots uzsākt arī skrīninga izmeklējumus tām sievietēm, kurām atnācis valsts uzaicinājums bez maksas veikt krūts vēža skrīningu. Šādus uzaicinājumus ik pa diviem gadiem saņem sievietes vecumā no 50 līdz 68 gadiem. Šie izmeklējumi tiek veikti profilakses nolūkā valsts programmas ietvaros, un par tiem pacientei nekas nav jāmaksā. Skrīninga veikšanai papildus jānokārto speciāla dokumentācija, un šis process ir nonācis beigu fāzē. Par šo izmeklējumu uzsākšanu pacienti tiks informēti atsevišķi.

 

Jāatgādina, ka līdz ar jaunās poliklīnikas ēkas izbūvi kļuva iespējams nodrošināt arī citus līdz šim nebijušus veselības aprūpes pakalpojumus. Tai skaitā izveidota ārstnieciskās vingrošanas zāle, un šobrīd Ventspils poliklīnikā ir pieejami plaša klāsta rehabilitācijas pakalpojumi. Darbā pieņemti vairāki jauni speciālisti – fizioterapeiti, ergoterapeits un audiologopēds.

 

Ir pilnveidotas arī ādas slimību ārstēšanas iespējas. To nodrošina jauniegādātā fototerapijas iekārta, kas ādas slimību ārstēšanai ļauj piedāvāt jaunas un efektīvas terapijas metodes. Līdz šim Latvijā bijusi tikai viena fototerapijas iekārta – Rīgā. Šī tehnoloģija ādas slimības ārstē ar ultravioletajiem stariem, kas dod labus rezultātus. Un tagad šī efektīvā ārstēšanas metode ir pieejama arī Ventspilī.

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: