Šobrīd visā Latvijā trūkst vairāku grupu asiņu, tādēļ donorus aicina būt aktīvākiem un ziedot asinis līdzcilvēku dzīvības glābšanai.

Ziemeļkurzemes reģionālās slimnīcas asins sagatavošanas nodaļas vadītāja Baiba Griķe uzsver, ka šobrīd donoru asiņu trūkst visā Latvijā. Arī Ventspils slimnīcā kritiski mazas rezerves ir pirmās un trešās rēzus pozitīvās grupas, kā arī visu rēzus negatīvo grupu asinīm.

Slimnīcas galvenais ārsts Dainis Gīlis uzsver, ka nereti asinis ir vienīgais, kas var glābt cilvēkam dzīvību. Asins pārliešana visbiežāk ir vajadzīga endoprotezēšanas operāciju laikā, pēc dzemdībām, ja māmiņai sākusies asiņošana, 12 pirkstu zarnas iekaisuma un kuņģa operāciju laikā, pēc avārijām, kuru laikā pacients zaudējis daudz asiņu, kā arī citos gadījumos.

Nesen tikusi likvidēta Kuldīgas slimnīcas asins sagatavošanas nodaļa, tādējādi Ventspils slimnīcas asins sagatavošanas nodaļai nepieciešamības gadījumā ar asinīm būs jāizpalīdz arī Kuldīgas slimnīcas pacientiem. Uzziņas pa tālruni 63632092.

Asinis var nodot pirmdienās un piektdienās no plkst. 8 līdz 10. Vispirms tiek noteikta asinsgrupa un hemoglobīna līmenis. Potenciālo donoru apskata arī ārsts. Tiek novērtētas donora vēnas. Tikai tad, ja viss ir kārtībā, var notikt asins ziedošana. Donoram līdzi jābūt personu apliecinošam dokumentam, viņam jābūt vismaz 18 gadu vecam un vairāk nekā 50 kilogramu smagam. Pirms tam noteikti ir jāpabrokasto.

Vesels cilvēks var ziedot asinis četras līdz piecas reizes gadā, ievērojot divu mēnešu intervālu starp asins nodošanas reizēm. Vienā asins nodošanas reizē donors ziedo 450 mililitru asiņu. Veselam cilvēkam neliels asins zudums nav kaitīgs. Tieši otrādi – donora organismā notiek asinsrades sistēmas atjaunošanās, stimulēšana, donori retāk slimo ar akūtām un hroniskām slimībām. Asins šūnas organismā ir nepārtrauktā kustībā. Veco šūnu vietā rodas jaunas, tāpat kā atjaunojas āda vai ataug mati.

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: