Ventspils dome šodien ārkārtas sēdē pieņēma lēmumu, ar kuru tā vērš VARAM ministra Edmunda Sprūdža (RP) uzmanību, ka viņa vadītās ministrijas pakļautībā esošais Valsts vides dienests (VVD) neapmierinoši rūpējas par vides stāvokli Ventspils pilsētā, - informēja Ventspils pilsētas domes priekšsēdētājs Aivars Lembergs ("Latvijai un Ventspilij").

Šāds domes lēmums pieņemts pēc tam, kad Administratīvā rajona tiesa apmierināja Ventspils ostas graudu termināļa "Ventspils Grain terminal" prasību atcelt Ventspils domes lēmumu, ar kuru tā noraidīja graudu termināļa otrās kārtas būvniecības ieceri. Tiesas spriedums balstīts arī uz VVD pārstāves apgalvojumiem tiesā, ka pēdējo divu gadu laikā esot saņemtas divas sūdzības par vides stāvokli Ventspilī, no kurām tikai viena, pēc VVD pārstāves teiktā, esot bijusi pamatota. Dome, Lemberga vārdiem, šādu VVD pārstāves apgalvojumu tiesā uzskata "par klaju ņirgāšanos par problēmām, kas saistās ar putekļiem un smakām Ventspils pilsētā".

"Protams, pamatojoties uz šo liecību, ka Ventspilī nekādu vides problēmu nav vispār un nekādu putekļu un smaku problēmu nav, administratīvā rajona tiesa Liepājā pieņēma lēmumu atcelt mūsu lēmumu neizsniegt atļauju būvniecībai un uzlikt par pienākumu mums šādu atļauju izsniegt," norādīja Lembergs.

Ventspils dome šo terminālim labvēlīgo spriedumu pārsūdzēs, līdz ar to tas vismaz pagaidām nestāsies spēkā.

"Izlasot šādu VVD pārstāvja apgalvojumu Administratīvajā rajona tiesā, mēs to uzskatām par klaju ņirgāšanos par problēmām, kas saistās ar putekļiem un smakām Ventspils pilsētā, un tāpēc šodien tika sasaukta Ventspils pilsētas domes ārkārtas sēde, kurā dome ļoti negatīvi novērtēja vides ministrijas [Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas (VARAM)] darbu, citiem vārdiem - vides ministrijai ar likumu uzliktos pienākumus nodrošināt ventspilniekiem kvalitatīvu dzīves telpu, nevis tiesā melot, ka putekļu un smaku problēmas Ventspilī neeksistē," informēja Lembergs.

"Šodien mēs vērsām ministra Sprūdža uzmanību uz to, ka viņam pakļautie dienesti ļoti neapmierinoši pilda savus pienākumus, gan izsniedzot attiecīgas piesārņojošās darbības atļaujas, gan veicot šo atļauju izpildes kontroli, gan arī uzraudzību un sodīšanu," informēja Lembergs.

Ventspils dome aicina VARAM izstrādāt speciālu pasākumu kompleksu, lai situāciju normalizētu. Domes lēmumā norādīts, ka Ventspilī vides kvalitātes jomā lielākās problēmas rada "Ventspils zivju konservu kombināts", "Ventspils nafta termināls", "Ventspils Tirdzniecības osta", "Ventspils Grain terminal" un "Ventbunkers".

"Ja vides ministrija neveiks šīs funkcijas, kādas tai uzliktas ar likumu, un nenodrošinās to, ka Ventspilī nav putekļu un smaku problēmas, es domāju, ka tādā gadījumā mums ir jāceļ kājās ventspilnieki un jārīkojas kā demokrātiskā valstī, ieskaitot arī, protams, nepieciešamos mītiņus un demonstrācijas pie Ministru kabineta un arī citas aktivitātes," piebilda Lembergs.

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: