11. aprīlī plkst. 19.00 teātra namā ”Jūras vārti” viesosies kamerorķestris „Sinfonietta Rīga” un izcilais pianists Vestards Šimkus, lai ventspilniekiem un pilsētas viesiem dāvātu pozitīvi uzlādētu un košu pavasara koncertu.

Programmā trīs lieliski skaņdarbi, tostarp paša Vestarda Šimkus komponētais “Klavierkoncerts”, no klasikas repertuāra šoreiz skanēs J.S.Baha Pirmā orķestra svīta un Jozefa Haidna simfonija.

 

Koncertu atklās Johana Sebastiana Baha franciski elegantā Pirmā orķestra svīta, kuras mažora tonalitāte nosaka tās priekpilno noskaņu. Otrs klasiķu skaņdarbs koncertā – Jozefa Haidna 94. simfonija – tikusi komponēta Londonā un nereti tiek saukta par “Pārsteigumu”. „Sinfonietta Rīga” diriģents Normunds Šnē akcentē tās pavasarīgi rotaļīgo raksturu: “Haidns mīl zoboties par publiku, taču tā pa īstam nevienu neapvainojot, un šī simfonija rāda, ka viņam patīk paķert uz zoba kādu iemigušu klausītāju”.

 

Lai gan Vestardu Šimku pazīstam kā spožu klaviermūzikas izpildītāju, Klavierkoncertā būs iespēja izbaudīt arī viņa mūzikas sacerētāja talantu. Pianists savulaik apguvis kompozīciju pie Pētera Vaska un radījis vairākas asprātīgas parafrāzes par klasiskās mūzikas hitiem, kā arī koncertā dzirdamo “Klavierkoncertu”. Tā pirmatskaņojums notika 2008. gadā un, tāpat kā toreiz, arī Ventspilī šo darbu atskaņos pārliecinoša izpildītāju savienība: autors pie klavierēm un „Sinfonietta Rīga” diriģenta Normunda Šnē vadībā. Normunds Šnē ir gandarīts par iespēju atkal sadarboties ar Vestardu Šimku: “Ar Vestardu esam daudz spēlējuši kopā, tās ir pozitīvas atmiņas, jo Vestarda impulsivitāte un muzikālā izpausme uz skatuves ir tas, ko vērtēju visaugstāk. Viņa izpildījums nav prognozējums, un tā vienmēr ir sava veida improvizācija bez iemītām taciņām!”

 

Valsts kamerorķestris „Sinfonietta Rīga” dibināts 2006. gadā, par māksliniecisko uzdevumu uzstādot plaša spektra mūzikas interpretāciju – no baroka līdz šodienas aktualitātēm un laikmetīgās mūzikas darbiem. Orķestri veido 34 jauni, profesionāli un kaislīgi mūziķi, savukārt pie diriģenta pults jau kopš tā dibināšanas ir obojists Normunds Šnē. Orķestris uzstājies koncertzālēs Latvijā un pasaulē, un pēdējais ievērojamākais sasniegums ir uzstāšanās Linkolna centrā Ņujorkā 2012. gada rudenī, saņemot nedalītu pasaules mūzikas elites sajūsmu.

 

Biļetes vēl ir pieejamas!

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: