Ja netiks rasts risinājums uzņēmuma "Liepājas metalurgs" problēmām, to neapšaubāmi ļoti sāpīgi izjutīs Liepājas pilsēta, bet ietekme uz Latviju kopumā būs neliela, - preses konferencē izteicās Ventspils pilsētas domes priekšsēdētājs Aivars Lembergs ("Latvijai un Ventspilij").

""Liepājas metalurgam", protams, ir liels īpatsvars rūpnieciskās produkcijas izlaides un eksporta apjomā Latvijā un, protams, "Liepājas metalurgam" ir ļoti liela sociālekonomiska nozīme Liepājas pilsētā. Es esmu priecīgs, ka Ventspilī nav tādu lielu uzņēmumu. Kad runā par lieliem investīciju projektiem ar lielu nodarbināto skaitu virs 300 cilvēkiem, es uz to skatos ļoti skeptiski, tāpēc ka lieli uzņēmumi, kā "Liepājas metalurgs", kur ir ap 2200 strādājošo, ir sociālekonomiski jūtīgi tādai pilsētai kā Liepāja ar 80 000 iedzīvotāju. Ja tur būtu pusmiljons iedzīvotāju, tad tas būtu mazāk jūtīgi," atzina Lembergs.

""Liepājas metalurga" problēmas neapšaubāmi ļoti sāpīgi atsauksies uz situāciju Liepājas pilsētā, kas jau tā nav vienkārša [..], bet ja runājam par Latviju kopumā, tad, protams, tā nav banka, un ietekme uz Latviju būs neliela," pieļāva Lembergs.

Lembergs norādīja, ka ekonomikā vienmēr jārēķinās, ka var iestāties krīze un ka metalurģijas nozarē pastāv globālā konkurence. "Ja mēs nebūtu Eiropas Savienības (ES) dalībvalsts, tad valsts varētu ļoti viegli viņiem palīdzēt. Bet mēs esam ES un Pasaules Tirdzniecības organizācijas dalībvalsts, līdz ar to ir jāievēro zināmi ierobežojumi, kādu atbalstu var sniegt valsts grūtībās nonākušām sabiedrībām.

Vienlaicīgi mēs redzam, ka rietumos tā dara - aviosabiedrībām un lielajiem autobūves koncerniem valsts regulāri sniedz palīdzību gan Francijā, gan Vācijā, gan Zviedrijā," atzina Lembergs.

Lembergs savulaik kopā ar lielo pilsētu mēriem iepazinies ar "Liepājas metalurgā" veikto modernizāciju, kas veikta par valsts galvoto kredītu. "Es nesaku, ka galvojumu nevajadzēja dot. Tas tik tiešām ir nozīmīgs, zināmā mērā pilsētu veidojošs uzņēmums, bet tad [valstij kā galvotājam] uzņēmums ir daudz stingrāk jāuzrauga," norādīja Lembergs.

"Ja valsts dod galvojumu, tad tā pēc būtības ir kreditors. Ja tā ir kreditors, tad tai jāveic kredīta saņēmēja uzraudzība un kontrole. Tas ir jādara finanšu ministram un vismaz reizi gadā jāziņo valdībai," norādīja Lembergs.

Gan pašreizējais finanšu ministrs Andris Vilks (V), gan savulaik Einars Repše, būdams šajā amatā, nav pienācīgi uzraudzījuši valsts galvojuma saņēmēju - "Liepājas metalurgu", uzskata Lembergs.

LETA

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: