Neiroloģijas nodaļas ārsti veic dažādus diagnostiskos izmeklējumus gan stacionārajiem pacientiem, gan arī ambulatorajiem. Jaunākais piedāvātais izmeklējums ir elektroencefalogrāfija.

Pateicoties pagājušajā gadā iegādātajai EEG iekārtai, tagad ir iespēja tepat uz vietas – Ventspilī – diagnosticēt neiroloģiskās saslimšanas, pamatā epilepsiju. Ziemeļkurzemes reģionālās slimnīcas neiroloģijas nodaļas vadītāja Ilona Urtāne informē, ka encefalogrāfijas (EEG) izmeklējumi slimnīcas ambulatoro pakalpojumu nodaļā pieaugušajiem ir pieejami četras reizes nedēļā, bet bērniem – reizi nedēļā. Pieaugušajiem izmeklējumu rezultātus izvērtē un konsultācijas sniedz neiroloģes Ilona Urtāne un Gaļina Ivanova, bet bērnus reizi nedēļā brauc konsultēt pediatre, bērnu neiroloģe Anna Čudere no Talsiem.

 

Slimnīcas administrācija cenšas panākt, lai šo izmeklējumu veikšanai tiktu piešķirts valsts finansējums. Pagaidām tas ir maksas pakalpojums. EEG izmeklējumi ir ieteicami, ja cilvēks bez iemesla mēdz zaudēt samaņu un apkārtējie ievērojuši, ka viņam bezsamaņas laikā ir krampji, ir lēkmjveidīgas galvassāpes, bet bērniem – uzvedības traucējumi, hiperaktivitāte un citi līdzīgi simptomi.

 

Neiroloģisko un tamlīdzīgu saslimšanu diagnostika nav iedomājama arī bez tādām izmeklējumu metodēm kā kompjūtertomogrāfija, magnētiskā rezonanse un doplerogrāfija. Piemēram, doplerogrāfija tiek plaši izmantota asinsvadu izmeklēšanai. Dr. Urtāne informē, ka ar šīs metodes palīdzību var noteikt pacienta asinsvadu sieniņu stāvokli, izmērīt asins plūsmas ātrumu, izvērtēt aterosklerotisko procesu, konstatēt, kāds ir vispārējais asinsvadu funkcionālais stāvoklis, vai nav asinsvadu anomālijas utt.

 

Iepriekš minētie izmeklējumi ir pieejami gan ar nosūtījumiem par valsts naudu, gan arī par samaksu, tostarp izmaksas sedzot ar veselības apdrošināšanas polisēm. Pacienti uz diagnostiskajiem izmeklējumiem var pierakstīties, zvanot uz slimnīcas reģistratūru pa tālruni 63624665.

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: