Jaunieši, kuri saņem pašvaldības pabalstu trūcīgo un maznodrošināto jauniešu izglītībai, uzskata, ka bez šī atbalsta mācīties būtu sarežģītāk vai pat pilnīgi neiespējami.

Sanita (vārds mainīts) trešo gadu mācās Liepājas Universitātē un pabalstu saņem otro reizi. Pabalstu var nopelnīt, labi mācoties – ja vidējā atzīme ir virs 6,5 ballēm. Sanita saņem lielāko iespējamo summu – 596 latus – un sadala tā, lai naudiņas pietiktu visam mācību semestrim. Tā ir ļoti liela nauda, uzskata Sanita: «Students ir pieaudzis cilvēks, lai šo naudu sadalītu savām vajadzībām un nekristu kārdinājumā to iztērēt uzreiz.»

 

Meitene pabalstu tērē tikai mācību vajadzībām. Pie tām jāpieskaita arī braucieni ar pilsētas tramvaju, kurā biļete maksā 40 santīmus. Lai nokļūtu uz lekcijām fakultātēs, kas atrodas dažādās vietās, dažkārt dienā nepieciešami vairāki pārbraucieni – pat četri vai pieci. Jāsamaksā arī par kopmītnēm, par interneta pieslēgumu, kas nepieciešams studijām, tad vēl ēšana un ikdienai nepieciešamie sīkumi.

 

Kad pabalsta nebija, palīdzēt centās vecāki. Taču tagad Sanita izdzīvo ar pabalsta naudiņu. Dažas Sanitas kursa biedrenes mēģina strādāt savā specialitātē, lai pelnītu un sevi uzturētu, taču tad nākas kavēt lekcijas. Sanita vēlas studēt pilnvērtīgi – arī tāpēc, lai nezaudētu iespēju saņemt pabalstu. «Ja to zaudētu, mācības turpināt būtu gandrīz neiespējami. Vecākiem nav tādas naudas, lai man palīdzētu. Ļoti ticami, ka studijas būtu jāpārtrauc,» uzskata meitene.

 

Ventspils Sociālajā dienestā dokumentu iesniegšana nav sarežģīta – nepieciešams vien sekmju izraksts un ģimenei – trūcīgas vai maznodrošinātas statuss. Arī naudas pārskaitījums notiek vien pāris dienās. Sanita ir pateicīga pašvaldībai par doto iespēju iegūt augstāko izglītību.

 

Savukārt Māra (vārds mainīts) mācās Ventspils Tehnikuma otrajā kursā, viņas vidējā atzīme ir gandrīz 8 balles. Tāpēc Māra pašvaldības pabalstu – 250 latus – saņēmusi arī pirmajā kursā. Pabalsts jauniešiem ar labām sekmēm pienākas divas reizes gadā – katra semestra beigās. «Ir vērts pacensties,» uzskata Māra. Meitene pagājušajā semestrī saņemto stipendiju iztērējusi nepieciešamā apģērba, arī skolas lietu iegādei.

 

Arī skolā audzēkņiem ar labām sekmēm tiek piešķirtas stipendijas, Māra saņem 33–45 latus mēnesī. Meitene nav vienīgā, kura saņem pašvaldības pabalstu. Viņa uzskata, ka šī palīdzība ir ļoti nozīmīga, turklāt liek pacensties sekmes turēt līmenī. Arī Māras mamma ir pateicīga pašvaldībai par sniegto palīdzību, jo saņemtais pabalsts ģimenei ļauj reāli ietaupīt.

Pabalstu Ventspils pašvaldības talantīgo trūcīgo un maznodrošināto jauniešu izglītībai tiesīgi saņemt:

 

• jaunieši no trūcīgām un maznodrošinātām ģimenēm, kuri turpina mācīties profesionālās vidējās izglītības iestādē vai augstākās izglītības iestādē un atbilst šādiem nosacījumiem:

• jaunietis ir vecumā no 15 līdz 25 gadiem un viņa dzīvesvieta ir deklarēta Ventspils pilsētā;

• jaunietis mācās profesionālās vidējās izglītības iestādē vai augstākās izglītības iestādē pilna laika studijās;

• jaunieša vidējā aritmētiskā atzīme semestrī vai vidējā svērtā atzīme sesijā nav zemāka par 6,5 ballēm.

Pērn pabalstu talantīgo trūcīgo un maznodrošināto jauniešu izglītībai saņēma 64 jaunieši par kopējo summu Ls 31 472.

Ar pabalstu saņemšanas kārtību iespējams iepazīties Ventspils pilsētas Sociālajā dienestā, Lielajā ielā 7, vai zvanot pa tālruni 63601210 vai 63663001.

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: