Pēc ķīniešu astronomiskā kalendāra Čūskas gads sākās vien 10. februārī. Tātad astronomiskais gads ir iestājies tikai tagad. Sākoties jaunam gadam, zvaigžņu un planētu kustībā norisinās dažādi notikumi, ko novēro arī Ventspils Jaunrades nama observatorijā.

Iestājoties Čūskas gadam, debesīs dominē divas planētas – Merkurs un Jupiters. Merkurs jaunā gada 1. mēnesī novērojams dienvidrietumos, pēc Saules rieta. Mazā planēta vērojama zemu pie horizonta. 8. februārī planēta bija redzama blakus Marsam, bet 17. februārī, ja būs labi laikapstākļi, interesenti varēs doties vērot, kā Merkurs atradīsies vistālākajā iespējamajā attālumā no Saules. Lai apskatītu mazāko planētu Saules sistēmā, uz Ventspils Jaunrades nama observatoriju ieteicams doties februārī, kad to var izdarīt vislabāk.

 

Čūskas gada sākumā augsta aktivitāte ir arī Jupiteram, ko iespējams redzēt pat ar teleskopa palīdzību. Taču, lai detalizēti pētītu planētu, ieteicams vērot to observatorijā. Skaistus skatus varēs baudīt 18. februārī, kad planētai debesīs tuvu atradīsies Mēness.

 

Šī gada nestabilitāti un čūskas būtību pierāda jau drīzumā novērojamais Zvaigžņu lietus, kas būs redzams naktī no 26. uz 27. februāri. Novērojumus ieteicams uzsākt ap pusnakti, kad Lauvas zvaigznājs, kurā notiks Zvaigžņu lietus, atradīsies pietiekamā augstumā.

 

Lai saprastu, ko nesīs Jaunais gads, cilvēki dara dažādas lietas. Varbūt labs veids, kā to uzzināt, ir vērot kosmosu un censties saprast tā ietekmi uz mūsu dzīvi.

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: