Piektdien Ventspils pilsētas dome nolēma no 2013. gada 1. janvāra noteikt maksu par sadzīves atkritumu apsaimniekošanu visiem pakalpojuma saņēmējiem Ventspils pilsētas administratīvajā teritorijā 6,87 LVL apmērā par 1 m3 sadzīves atkritumu. Maksas pieaugums saistīts ar Dabas resursu nodokļa likmes izmaiņām.

Pašvaldības SIA” Ventspils labiekārtošanas kombināts” jau iepriekš informēja atkritumu apsaimniekošanas pakalpojuma saņēmējus par iespējamām izmaiņām maksā par atkritumu apsaimniekošanu. Līdz šim pašvaldības SIA” Ventspils labiekārtošanas kombināts” sadarbībā ar Ventspils pilsētas domi rada iespēju optimizēt izmaksas un maksu par atkritumu apsaimniekošanu kopš 2008. gada saglabāt nemainīgu un vienu no zemākajām Latvijā. Diemžēl šobrīd ārēji, no uzņēmuma neatkarīgi apstākļi rada nepieciešamību pārskatīt maksu par atkritumu apsaimniekošanu.

 

Maksas pieaugums saistīts tikai ar Dabas resursu nodokļa likmes izmaiņām, kuras uzņēmums ietekmēt nevar. 2008. gada 28. aprīlī apstiprinātajā sadzīves atkritumu apsaimniekošanas tarifā, kas stājās spēkā 2008. gada 1. jūlijā, iekļauts Dabas resursu nodokļa maksājums 0.13 LVL/m3 (0,75Ls/t), kas bija spēkā tarifa apstiprināšanas laikā. No 2012. gada 1. janvāra Dabas resursu nodokļa ir jau 1.26 LVL/m3 (7,00 Ls/t). Tātad nodokļa likme pēdējo piecu gadu laikā ir pieaugusi 10 reizes.

 

Dabas resursu nodokļa likmes paaugstinājuma ietekmē vidējā maksa par atkritumu apsaimniekošanu pieaug par 12% attiecībā pret spēkā esošo vidējo maksu.

 

Maksu par atkritumu apsaimniekošanu veidojošās pozīcijas, kuras uzņēmums var ietekmēt, ir samazinātas. Pat neskatoties uz straujo degvielas cenu pieaugumu – degvielas cena 2012. gadā salīdzinājumā ar 2008. gadu ir pieaugusi par 21%, ir rasta iespēja samazināt citas izmaksas, līdz ar to nepaaugstinot kopējās savākšanas un transportēšanas izmaksas.

 

Ja uzņēmums nebūtu veicis izmaksu optimizāciju, vidējās maksas pieaugums, salīdzinot ar spēkā esošo vidējo maksu, tikai Dabas resursu nodokļa ietekmē būtu lielāks - 18 %.

 

Atkritumu apsaimniekošanas likums nosaka, ka Atkritumu apsaimniekotājam jānodrošina sadzīves atkritumu savākšana, pārvadāšana, pārkraušana, uzglabāšana, dalītās atkritumu savākšanas, šķirošanas un pārkraušanas infrastruktūras objektu uzturēšana par vienādu maksu visiem sadzīves atkritumu radītājiem attiecīgajā šo atkritumu apsaimniekošanas zonā. Lai izpildītu šo likuma normu, maksas pieaugums katrai patērētāju grupai – daudzdzīvokļu dzīvojamo māju iedzīvotājiem, individuālo māju iedzīvotājiem un juridiskām personām – ir dažāds. Maksa par atkritumu apsaimniekošanu no 2013. gada 1. janvāra noteikta:

  1. daudzdzīvokļu dzīvojamo māju iedzīvotājiem par vienu personu mēnesī - 0.98 LVL (iesk. PVN);

  2. individuālo māju iedzīvotājiem par viena 240 l konteinera izvešanu - 2.00 LVL (iesk. PVN);

  3. juridiskām personām par viena 240 l konteinera izvešanu - 2.00 LVL (iesk. PVN).

 

Lai arī maksa par atkritumu apsaimniekošanu ir mainīta, maksa par sadzīves atkritumu apsaimniekošanu Ventspils pilsētā arī turpmāk būs viena no zemākajām Latvijā.

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: