Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs Edmunds Sprūdžs Ventspils mēra Aivara Lemberga paskaidrojumus pagaidīšot vēl pāris dienas. Savukārt Lembergs sola paskaidrojumus sniegs administratīvajā likumā paredzētā kārtībā.

LNT raidījumā "900 sekundes" Sprūdžs sacīja, ka paskaidrojumi Lembergam par darbību Ventspils pašvaldībā bija jāsniedz līdz pirmdienas vakaram, taču viņš pagaidīšot vēl pāris dienas, ja gadījumā paskaidrojumi tiekot sūtīti ierakstītā vēstulē pa pastu. Ja vēstule netikšot saņemta, tas tiks uzskatīts kā atteikums sniegt paskaidrojumus un tiks pieņemts lēmums par pašvaldības vadītāja atstādināšanu.

Savukārt Lembergs tiešraidē sacīja: "Neviens jau nesaka, ka es neatbildēšu." Ventspils mērs piebilda, ka neatkarīgi no viņa paskaidrojumiem ministrs lēmumu par viņa atstādināšanu jau esot pieņēmis.

Ministra un pašvaldības vadītāja uzskati atšķiras jautājumā par "atlaišanu" un "atstādināšanu" no amata. Lembergs uzsvēra, ka atlaist no mēra amata viņu varot tikai viņa darba devējs – Ventspils pilsētas dome. Ministrs pašvaldības vadītāju varot tikai atstādināt. "Viņš [Sprūdžs] to var darīt kaut tūkstots reižu," piebilda Lembergs.

Uz jautājumu, ko Lembergs zaudēs, ja ministrs viņu atstādinās no amata, pašvaldības vadītājs atsmēja: "Ko tad man var atņemt? Kabinetu? Mašīnu? Ak, Dievs..." Viņš norādīja, ka domes sēdes viņš tādā gadījumā turpināšot apmeklēt tāpat kā līdz šim, arī pašvaldības budžeta un finanšu komisiju.

Sprūdžs ir pārliecināts, ka "Lemberga kunga laiks ir beidzies". Ministrs sacīja, ka nevienam nenovēlot tādu tēlu, kāds ir Lembergam, un asi izteicās gan par viņa darbību, gan ietekmi uz citām pašvaldībām.

Lembergs savukārt uzskata, ka šāda ministra rīcība esot atriebība Lembergam par to, ka viņš atļāvies kritizēt Sprūdža darbību: "Mana darbība ir kā balta lapa, visa ir redzama un pierādāma. Ja Sprūdžs var pierādīt, ka esmu «Kālija parka» akcionārs, lai pierāda." Ministrs ir pārliecināts, ka viņa lēmums pieprasīt Ventspils mēra paskaidrojumus neesot pārsteidzīgs. "Es balstos uz profesionālu juristu spriedumiem, turklāt manā rīcībā ir ļoti daudz konkrētas informācijas no Ģenerālprokuratūras," norādīja Sprūdžs.

Jau ziņots, ka Lembergam 12.oktobrī tika pieprasīts paskaidrojumus sniegt trīs dienu laikā. Pēc iepazīšanās ar saņemtajiem paskaidrojumiem ministrs var atstādināt pašvaldības vadītāju no pienākumu pildīšanas. Sprūdžs šādi rīkojies, jo no Ģenerālprokuratūras saņēmis "šokējošu" informāciju par Lemberga "saimniekošanu" Ventspils pilsētas domes priekšsēdētāja un Ventspils brīvostas valdes priekšsēdētāja amatā. Ministrs uzskata, ka varbūtība, ka Lembergs tiks atlaists, ir 100%.

Savukārt Ventspils domes priekšsēdētājs uzskata, ka tā ir Sprūdža speciāli rīkota akcija, izmantojot apsūdzībā ietvertu informāciju, kas ir publiski pieejama.

"Man izvirzīto apsūdzību jau četrus gadus skata Rīgas apgabaltiesā, un, kamēr spēkā nav stājies notiesājošs spriedums, spēkā ir Latvijas Satversmes un Eiropas Cilvēktiesību konvencijas garantētais nevainības prezumpcijas princips. Sprūdža paziņojumā runāts par laiku līdz 2006.gadam. Vēlos norādīt, ka par Ventspils pilsētas domes priekšsēdētāju esmu ievēlēts 2009.gadā un manas pilnvaras beigsies 2013.gada jūnijā," iepriekš norādīja Ventspils mērs.

LETA


Šeit iespējams noskatīties Aivara Lemberga un Edmunda Sprūdža diskusiju "900 sekundēs"

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: