Dabas resursu nodokļa pieauguma dēļ šogad ventspilniekiem paredzēts paaugstināt maksu par atkritumu apsaimniekošanu. Tomēr tā joprojām būs viena no zemākajām Latvijā.

Atkritumu savākšanas un transportēšanas maksas pieaugums saistīts tikai ar dabas resursu nodokļa (DRN) likmes izmaiņām, kuras pašvaldības uzņēmums Ventspils labiekārtošanas kombināts ietekmēt nevar. DRN par katru apglabāto atkritumu tonnu tiek palielināts jau kopš 2008. gada. Ja sākumā tie bija 75 santīmi, tad tagad – septiņi lati par katru tonnu. Pieaugums – desmitkārtīgs.

 

Neskatoties uz ikgadējo DRN paaugstinājumu, līdz šim uzņēmums uz iekšējo resursu rēķina spēja nepaaugstināt atkritumu apsaimniekošanas maksu. Pat neskatoties uz straujo degvielas cenu pieaugumu, kas kopš 2008. gada cēlusies par 21%. «Samazinājām dažādus izdevumus, optimizējām maršrutus, bet šobrīd visas optimizācijas iespējas ir izsmeltas un esam spiesti to darīt,» maksas paaugstināšanas nepieciešamību skaidro Ventspils labiekārtošanas kombināta valdes priekšsēdētājs Gaitis Celms. Pretējā gadījumā uzņēmums strādātu ar zaudējumiem. Ja uzņēmums nebūtu veicis izmaksu optimizāciju, vidējās maksas pieaugums, salīdzinot ar spēkā esošo, tikai DRN ietekmē vien būtu lielāks – 18%, bet tagad vidējā maksa pieaugs par 12%.

 

Izmaiņas maksājumā ietekmēs arī Atkritumu apsaimniekošanas likuma nosacījums, ka visiem atkritumu pakalpojumu saņēmējiem maksai ir jābūt vienādai. Līdz šim daudzdzīvokļu māju iedzīvotājiem, privātmāju īpašniekiem un juridiskām personām maksa bija atšķirīga. Taču tagad atbilstoši likumam būs jāveic maksas izlīdzinājums. Tādējādi daudzdzīvokļu māju klientiem maksa palielināsies par 30%, privātmāju klientiem – par 12%, bet juridiskām personām, kurām līdz šim bija lielāks maksājums, tas samazināsies par 7%.

 

Neskatoties uz gaidāmo maksas paaugstinājumu, Ventspils tarifi arī turpmāk būs vieni no zemākajiem Latvijā.

 

Jaunais tarifs varētu stāties spēkā ar 1. decembri. 15. oktobrī pulksten 17.30 visi interesenti aicināti piedalīties Informācijas dienā par gaidāmo atkritumu apsaimniekošanas maksas palielināšanu Ventspils labiekārtošanas kombināta telpās, Pils ielā 12.

Arī pēc plānotajām izmaiņām maksa par sadzīves atkritumu apsaimniekošanu Ventspilī būs viena no zemākajām Latvijā:

Jūrmala Ls 4,67

Ventspils Ls 6,16 (šobrīd)

Ventspils Ls 6,87 (plānotais)

Valmiera Ls 8,13

Liepāja Ls 8,62

Kuldīga Ls 8,82

Jelgava Ls 9,13

Bauska Ls 9,32

Tukums Ls 9,80

Atkritumu apsaimniekošanas maksas projekts paredz:

● daudzdzīvokļu dzīvojamo māju iedzīvotājiem maksājums par vienu personu mēnesī pieaugs par 23 santīmiem (iesk. PVN);

● individuālo māju iedzīvotājiem maksājums par viena 240 l konteinera izvešanu pieaugs par 22 santīmiem (iesk. PVN);

● juridiskām personām maksājums par viena 240 l konteinera izvešanu samazināsies par 14 santīmiem (iesk. PVN).

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: