«Ar vietu bērnudārzā mēs varam nodrošināt visus, kam tas nepieciešams,» apgalvo Izglītības pārvaldes vadītājs Aldis Slavinskis. Tiesa, ne visus apmierina konkrētais piedāvājums.

Ventas Balss iepriekš rakstītais, ka kopējā rindā reģistrēti 672 bērni, atbilst patiesībai, diemžēl ne visiem skaidrs, ko tas reāli nozīmē. Tas ir kopējais uz vietu bērnudārzā pierakstīto bērnu skaits: arī tie, kurus vecāki reģistrējuši tikko; kuri apmeklē vienu dārziņu, bet turpina gaidīt uz vietu citā; kuri pieteikti uz vietu, bet nav atsaukušies uzaicinājumam par iespēju apmeklēt pirmsskolas iestādi u.c.

«Salīdzinot ar citām pilsētām, mēs šobrīd varam nodrošināt ar vietu bērnudārzā visus gribētājus,» stāsta Slavinskis. Piemēram, Rīgā uz vietu gaidot 5000, Jelgavā – 1000, Liepājā – 600 bērnu. Ventspilī t.s. aktuālajā rindā ir 69 ieraksti. No tiem 48 mazuļu vecāki vēlas savas atvases sūtīt tikai vienā konkrētā bērnudārzā, un cits piedāvājums viņus neapmierina; 4 šobrīd apsver iespēju uz laiku vest bērnu citā dārziņā; par 17 ģimenēm nav konkrētu ziņu.

«Šiem bērniem pienākusi rinda uz bērnudārzu, un cenšamies visos iespējamos veidos viņu vecākus par to informēt,» atklāj Izglītības pārvaldes pirmsskolas metodiķe Marika Lemberga. «Esmu zvanījusi uz norādītajiem tālruņa numuriem, aizrakstījusi vēstules uz pieteikumā minētajām adresēm.

Tā kā nav atbildes, precizējām iedzīvotāju reģistrā, vai cilvēki nav citur deklarējuši dzīvesvietu, bet pagaidām ziņu no viņiem nav.» Pirmsskolas izglītības iestādēs mācību gads arī sākas septembrī, tādēļ pašlaik pāragri šīs vietas atdot kādam citam. Izrādās, arī mācību gada laikā atbrīvojas vietas bērnudārzā: pērn dažādu iemeslu dēļ ap 20 bērnu pārstājuši to apmeklēt – kāds sācis slimot, citam vecāki izvēlējušies aukli utt. Visai skumjš ir fakts, ka 36 bērni izņemti no dārziņa sakarā ar ģimenes pārcelšanos uz ārzemēm.

Ventas kreisajā krastā dzīvojošās ģimenes pārmet, ka dažkārt viņu atvasēm piedāvā vietu Pārventas dārziņā. Tā kā Izglītības likuma 57. pants nosaka, ka vecākiem ir tiesības izvēlēties izglītības iestādi, nav pamata atteikt Pārventā dzīvojošajiem vest bērnu uz Ventas otra krasta dārziņu (šobrīd tādi ir 69), ja viņiem pienākusi rinda.

Tādēļ gadās, ka centra iedzīvotājiem nākas piedāvāt vietu Pārventas bērnudārzā. Tas gan ir tikai uz laiku, un, sasniedzot nākamo vecuma grupu, bērniem ir iespēja apmeklēt vēlamo dārziņu. Diemžēl tieši jaunākā vecuma grupu vairāk ir Pārventā. 1,5- līdz 3-gadīgo grupiņu skaits izaudzis no 12 līdz 22. Gan vadītājs, gan metodiķe pieļauj, ka nākošgad situācija varētu vēl uzlaboties.

It kā tā ir mazpilsētu privilēģija – māju un citu iestāžu iespējami tuva dislokācija. Savukārt, piemēram, Rīgā vecāki ir laimīgi, ja vispār dabū vietu dārziņā, un gatavi vest kaut uz otru pilsētas galu.

«Bērnudārzs ir izglītības iestāde ar noteiktu programmu, nevis pieskatīšanas vieta,» uzsver Slavinskis, «un tajā jāievēro pēctecības princips. Nevar vienā dārziņā izveidot pārāk daudz viena vecuma grupu, vēlāk viņiem tik un tā nāktos pāriet uz citu iestādi. Tāpat nevar vienā grupā salikt kopā divgadīgos un piecgadīgos.» Ventspilī bērni ar vietām dārziņā šobrīd ir nodrošināti, apliecina izglītības vadītāji un sola ķerties pie reģistra interneta versijas izveides.

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: