Ziemeļkurzemes reģionālajā slimnīcā, sākot ar oktobri, elektroencefalogrāfijas izmeklējumus veiks arī bērniem.

Jau rakstījām, ka slimnīca iegādājusies jaunu izmeklēšanas iekārtu – elektroencefalogrāfu –, kas ļauj tepat uz vietas Ventspilī diagnosticēt neiroloģiskās saslimšanas, pamatā epilepsiju. Jau mēnesi ar šo iekārtu tiek izmeklēti pieaugušie pacienti. Bet ar nākamo nedēļu izmeklējumi tiks veikti arī bērniem no septiņu gadu vecuma.

 

Tos veiks un konsultācijas sniegs pieredzējusi pediatre, bērnu neiroloģe Anna Čudere no Talsiem. Viņa uz Ventspili brauks divas reizes nedēļā – trešdienās tiks veikti encefalogrāfijas (EEG) izmeklējumi, bet ceturtdienās būs konsultācijas, kurās daktere analizēs izmeklējumu laikā pacientam konstatētās problēmas un nepieciešamības gadījumā nozīmēs ārstēšanās kursu.

 

Dr. Čudere norāda, ka par EEG izmeklēšanu vajadzētu padomāt, ja bērnam ir tādi simptomi kā neskaidras izcelsmes bezsamaņa, krampji, reiboņu lēkmes, lēkmjveidīgas galvassāpes, arī uzvedības traucējumi, hiperaktivitāte un citi līdzīgi simptomi. Vispirms ar šīm sūdzībām būtu jāvēršas pie ģimenes ārsta vai speciālista, kurš tad arī noteiks, vai bērnam ir nepieciešama EEG izmeklēšana.

 

EEG ir galvas smadzeņu garozas šūnu – neironu – biolektriskā lauka pieraksts līkņu veidā. Izmeklējums ir fizioloģisks, pilnīgi nekaitīgs cilvēka veselībai un nesāpīgs. Ar iekārtas palīdzību pārbauda smadzeņu biolektrisko aktivitāti, un pēc tās izmaiņām var secināt, kādas cilvēkam ir problēmas galvas smadzenēs. Pamatā EEG izmanto epilepsijas diagnostikai.

 

Tāpat ar izmeklējuma palīdzību var izvērtēt dinamiku zāļu terapijā – cik efektīva ir bijusi konkrēto medikamentu lietošanai, izvērtējot, vai nepieciešams ko mainīt ārstēšanas procesā. Epilepsijas pacientam uz izmeklējumiem ir vēlams nākt reizi pusgadā. Tāpat ar iekārtu tiek izmeklēti stacionārie pacienti, lai pie konkrētiem simptomiem izslēgtu vai apstiprinātu epilepsijas saslimšanu.

 

Jāpiezīmē, ka līdz šim nevienā Ventspils medicīnas iestādē elektroencefalogrāfa nav bijis. Ventspilniekiem un novada iedzīvotājiem šādu izmeklējumu veikšanai bija jādodas uz Rīgu, kas bija laikietilpīgs process. Tagad viņi, un arī citi Ziemeļkurzemes reģiona iedzīvotāji, to var izdarīt tepat Ventspilī, tuvāk savai dzīvesvietai.

 

Pacienti uz EEG izmeklējumiem var pierakstīties, zvanot uz reģistratūru pa tālruni 63624665, kur varēs uzzināt arī par šī maksas pakalpojuma izcenojumiem.

 

Dr. A. Čudere bērnus pieņem:

trešdienās izmeklējumi plkst. 14.30–17

ceturtdienās konsultācijas plkst. 8–10

 

Dr. I. Urtāne pieaugušos pieņem:

katru darba dienu plkst. 13.30–15.30

 

FOTO: Jau mēnesi izmeklējumi ar elektroencefalogrāfu ir pieejami pieaugušajiem. Tos veic neiroloģe Ilona Urtāne (attēlā pirmā no kreisās) ar palīdzi. Bet no oktobra šis izmeklējums būs pieejams arī bērniem.

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: