Pēdējos gados smēķēšanas izplatība Latvijā nav būtiski samazinājusies, un jaunākie dati liecina, ka vismaz reizi mēneša laikā dūmu uzvilkuši apmēram 42% iedzīvotāju, liecina Slimību profilakses un kontroles centra pētījuma dati.

Kopš iepriekšējā pētījuma, kas tika veikts pirms četriem gadiem, regulāro smēķētāju īpatsvars samazinājies par 1%. Pētnieki uzsver, ka Latvijā pēdējos gados veiktie smēķēšanas profilakses pasākumi – akcīzes nodokļa paaugstināšana, smēķēšanas ierobežojumi sabiedriskās vietās un atsevišķi kampaņveidīgi pasākumi – nav spējuši samazināt smēķēšanu.

Turklāt starptautiskie eksperti apliecina, ka akcīzes nodokļa paaugstināšana tabakai, kas līdz šim tika uzskatīts par vienu no svarīgākajiem pasākumiem smēķēšanas izplatības samazināšanai, lielākajā daļā Eiropas valstu nedod rezultātu. Tam par iemeslu ir apstāklis, ka cenu izmaiņas ilgtermiņā tiek daļēji kompensētas ar ienākumu līmeņa paaugstināšanos, līdz ar to akcīzes nodokļa palielināšana par 10% cigarešu finansiālo pieejamību samazina vien par 4%.

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: