Ziemeļkurzemes reģionālā slimnīca hemodialīzes nodaļai iegādājusies jaunus funkcionālos krēslus, kas nieru mazspējas pacientiem ļauj ērtākos apstākļos veikt dialīzi.

Ja līdz šim nodaļā bija tikai parastas gultas, kurās pacienti gulēja, kamēr viņiem veica dialīzi, tad tagad iegādāti četri moderni un funkcionāli hemodialīzes krēsli. Tos var transformēt arī gultas pozīcijā. Pacients pats ar pulti regulē, kādā pozīcijā viņš vēlas atrasties – sēdus, pusguļus vai arī guļus. Turklāt funkcionālajam krēslam ir ērts, pārvietojams galdiņš, uz kura var novietot, piemēram, datoru un uz tā pastrādāt vai arī paskatīties kādu filmu. Tas ir ļoti ērti, ja ņem vērā, ka hemodialīzes procedūra ilgst četras stundas.

Nodaļā pavisam ir septiņas hemodialīzes vietas, kas aprīkotas ar speciālajām tehnoloģijām. Divi no hemodialīzes aparātiem ir pilnīgi jauni, kurus slimnīca iegādājusies tikai šogad. Bet jau septiņi pacienti šobrīd saņem peritoneālo dialīzi, kas ļauj pacientam patstāvīgi veikt dialīzi mājās. Šo terapiju izmanto pacienti, kas dzīvo tālu no slimnīcas, kam ir kustību traucējumi vai citi iemesli, kādēļ viņi nevar trīs reizes nedēļā aizbraukt uz hemodialīzi nodaļā.

Hemodialīzes nodaļas vadītāja nefroloģe Linda Mičule stāsta, ka pacientu skaits strauji pieaug, tādēļ ir nepieciešama nodaļas paplašināšana, citādi nodaļai nāksies strādāt trīs maiņu režīmā. Ziemeļkurzemes reģionālās slimnīcas valdes priekšsēdētāja Egija Siliniece apstiprina, ka nodaļas paplašināšana ir slimnīcas plānos. Šobrīd jau tiek izstrādāts projekts, lai nodaļu pārvietotu uz plašākām telpām. Siliniece piebilst, ka mūsu slimnīcā ir izveidota trešā lielākā hemodialīzes nodaļa valstī. Tas visspanākts, pateicoties dakteres Mičules pašaizliedzīgajam un profesionālajam darbam.

Hemodialīze ir aizstājterapijas metode nieru mazspējas pēdējo stadiju slimnieku ārstēšanai. Dialīzes ietvaros pacients trīs reizes nedēļā dodas uz nodaļu, kur ar hemodialīzes iekārtu caur speciāliem filtriem viņa asinis tiek attīrītas no šlakvielām. Ja nieru slimība ir beigu stadijā, tad pacientam aizstājterapija jāveic visu mūžu. Tādēļ ir svarīga savlaicīga slimības diagnosticēšana.

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: