Referenduma rīkošanai par pilsonības piešķiršanu nepilsoņiem parakstījušies jau 10 250 cilvēku, informē kustības "Par vienlīdzīgām tiesībām" koordinators Andrejs Tolmačevs.

Parakstus turpinās vākt līdz piektdienai, savukārt līdz 30. augustam tos plāno iesniegt Centrālajā vēlēšanu komisijā.

Tolmačevs pastāstīja, ka pēdējās dienās cilvēku aktivitāte būtiski pieauga, un vakar vienas dienas laikā savākti 823 paraksti, savukārt no reģioniem saņemti 322 paraksti, bet, piemēram, jūlijā kādas nedēļas laikā parakstījušies vien aptuveni 80-90 cilvēki.

Pagājušajā nedēļā izdevies savākt 1600 parakstu, bet augusta otrajā nedēļā - 600 parakstu, bet nedēļu pirms tam par pilsonības piešķiršanu nepilsoņiem parakstījušies 200 pilsoņu.

Kustības "Par vienlīdzīgām tiesībām" pārstāvis apgalvoja, ka no visiem cilvēkiem, kas parakstījās par šo iniciatīvu, aptuveni 10% līdz 15% ir latvieši. Par pilsonības piešķiršanu nepilsoņiem parakstījušies dažāda vecuma cilvēki - pensionāri, vidēja vecuma cilvēki un arī jaunieši.

Tolmačevs iedzīvotāju aktivitātes pieaugumu pēdējās nedēļās iepriekš skaidroja ar to, ka jūlijā bija karsts laiks un daudzi cilvēki bija devušies atvaļinājumos, tāpat cilvēku aktivitātes pieaugums esot saistīts ar ažiotāžu ap referenduma ierosināšanas kārtības izmaiņām.

Kā informēja "Par vienlīdzīgām tiesībām" pārstāvis Jurijs Petropavlovskis, Pilsonības likumā tiek piedāvāts veikt grozījumus, kas paredz Ministru kabinetam līdz 2013. gada 30. augustam iesniegt Saeimā grozījumus Personu apliecinošu dokumentu likumā par kārtību, kādā nepilsoņa pase tiek mainīta pret Latvijas pilsoņa pasi, nosakot, ka šī apmaiņa notiek par brīvu. Tāpat grozījumi, par kuriem vākti paraksti, paredz izstrādāt iesnieguma paraugu par nepilsoņa statusa saglabāšanu, kā arī kārtību, kādā nepilsoņiem tiek nosūtīta izziņa par kļūšanu par Latvijas pilsoņiem ar 2014. gada 1. janvāri.

Kustība "Par vienlīdzīgām tiesībām" aicinājusi iedzīvotājus parakstīties, lai tiktu ierosināta tautas nobalsošana par Latvijas pilsonības piešķiršanu visiem nepilsoņiem.

Kustības paziņojumā izteikts lūgums ziedot naudu, lai nodrošinātu notāru pakalpojumus tiem, kuriem pašiem nav nepieciešamo finanšu jeb 2,01 lata par vienu parakstu.

Patlaban norit parakstu vākšanas pirmais posms. Ja tajā tiek savākti 10 000 notariāli apstiprinātu Latvijas iedzīvotāju parakstu, Centrālajai vēlēšanu komisijai būtu jāorganizē tālāka parakstu vākšana. Referenduma rīkošanai jāsavāc 10% vēlētāju parakstu tautas nobalsošanas ierosināšanai.

LETA

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: