Projekta „Tīrā biomasa” ietvaros ierīkoto sējumu un stādījumu laukos aktīvu augšanas posmu ir uzsākušas dažādas enerģētisko augu kultūras – kārkli, mieža brālis, ziloņzāles un kaņepes.

Sējumi un stādījumi saskaņā ar projekta aktivitāšu īstenošanas laika grafiku tika ierīkoti šā gada maijā un jūnijā.

 

Projekta laikā līdz 2013. gada 31. decembrim tiks veikta biomasas izmantošanas potenciāla izpēte Ziemeļkurzemes enerģētiskās neatkarības veicināšanai.

 

Palielinoties biomasas pieprasījumam, projekta „Tīrā biomasa” galvenais mērķis ir noskaidrot biomasas rūpnieciskās ražošanas iespējas un potenciālu Ziemeļkurzemē, kā arī salīdzināt rūpnieciski ražotas biomasas priekšrocības un trūkumus ar mežistrādes koksnes atkritumiem, piedāvāt lauksaimniecības zemju apstrādes alternatīvas un diversificēt siltumenerģijas ražošanas uzņēmumu izejvielas.

 

Projekta mērķu sasniegšanai tiks īstenotas šādas aktivitātes:

  • enerģētisko augu – kārklu, apses, mieža brāļa, ziloņzāles un kaņepju – plantāciju ierīkošana un apsaimniekošana;

  • biomasas pieauguma monitorings, ievākto biomasas paraugu testēšana un siltumspējas noteikšana, kā arī izmaksu efektivitātes analīzes izstrāde;

  • pieredzes apmaiņas nolūkos – biomasas izejvielu (kārklu, kaņepju, ziloņzāles) audzēšanas plantāciju Zviedrijā apmeklēšana.

Projekta uzdevumi ir - novērtēt biomasas pieprasījumu Kurzemes reģionā un noskaidrot piemērotākos kultūraugus rūpnieciskai biomasas ražošanai.

 

Pirmā uzdevuma īstenošanai tiks izpētīts esošais un prognozējamais biomasas pieprasījums, kā arī izveidota esošo situāciju raksturojoša biomasas pieprasījuma/ piedāvājuma karte (kartē tiks ietverta pieprasījuma/ piedāvājuma prognoze līdz 2025. gadam). Tiks analizēts arī biomasas pieprasījums siltumenerģijas ražošanai. Otrā uzdevuma īstenošanai tiks veikts pilns biomasas ražošanas cikls (no dažādu enerģētisko augu iesēšanai un iestādīšanai līdz izmēģinājuma veikšanai siltumenerģijas ražošanā).

 

Šobrīd ir ierīkotas biomasas audzēšanas plantācijas 20 ha platībā. Plantācijā tiek pētīts biomasas ikgadējais pieaugums, agrotehniskās īpatnības un ražas novākšanas īpatnības 2 koku sugām (kārkls un apse) un 3 lakstaugu sugām (ziloņzāle, miežabrālis un kaņepes). Izmēģinājuma rezultātā tiks noskaidrots, kura no enerģētiskām biomasu veidojošām kultūrām ir piemērotākā biomasas ražošanai Ziemeļkurzemē. Izmēģinājuma plantācijas ir ierīkotas vietās ar atšķirīgām augsnes agrotehniskām īpašībām. Mēslošanai plānots eksperimentāli izmantot dažādus mēslojuma veidus, tai skaitā, dabīgas izcelsmes, piemēram, notekūdeņu dūņas, biogāzes ražošanas atlikumus u.c.

 

Biomasas pieauguma mērījumi projekta laikā (līdz 2013. gada 31. decembrim) tiek veikti vienu reizi ceturksnī, savukārt veģetācijas periodā vienu reizi mēnesī. Tāpat tiek veikti veģetatīvās masas mērījumi, nosakot biomasas pieaugumu kubikmetros un tonnās.

 

Biomasas siltumspējas mērījumi tiks veikti ražas novākšanas periodā, kā arī dažādās biomasu veidojošo augu veģetācijas fāzēs. Iegūto datu un rezultātu profesionālai interpretācijai ir piesaistīts akadēmiskais personāls, kura uzdevums projektā ir analizēt biomasas pieaugumu, izmaksu efektivitāti, kā arī izstrādāt un īstenot biomasas loģistikas risinājumus.

 

Pētījuma rezultātā tiks noskaidrota piemērotākā enerģētiskām vajadzībām (siltumenerģijas ražošanai) audzējamā augu kultūra un noteiktas šo augu attīstības perspektīvas Ziemeļkurzemes reģionā.

 

Saskaņā ar projektu partneru (projektā piedalās 5 partneri) savstarpēji noslēgto Partnerības līgumu Nr.CB56 (Vienošanās) par projekta „Tīrā biomasa” īstenošanu, Ventspils pilsētas domes saistību īstenošana projekta ietvaros ir sadalīta šādi:

  • pašvaldības SIA „Ventspils labiekārtošanas kombināts” ir atbildīgs par projekta vadību (nepieciešamo iepirkumu procedūru nodrošināšana, projekta atskaišu sagatavošana, publicitātes un informācijas sniegšana un citas aktivitātes);

  • Latvijas Valsts mežzinātnes institūts „Silava” ir atbildīgs par agrotehnikas izstrādi pareizai plantāciju ierīkošanai un kopšanai, tehniskās specifikācijas izstrādi iekārtu nomas iepirkumam un energoaugu plantācijas pārraudzīšanu un kopšanu;

  • Zemnieku saimniecība „Stepnieki II” ir atbildīga par energoaugu eksperimentālās plantācijas ierīkošanu un uzturēšanu.

Ventspils pilsētas domes aktivitāšu īstenošanai paredzēts finansējums 115 138 EUR (80 919 LVL) apmērā, t.sk., Eiropas Reģionālās attīstības fonda finansējums (84,9%) 97 736 EUR (68 689 LVL), valsts budžeta dotācija (5%) 5 757 EUR (4 046 LVL) un Ventspils pilsētas domes finansējums (10,1%) 11 645 EUR (8 184 LVL).

 

Projektu plānots īstenot līdz 2013. gada 31. decembrim.

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: