19. augustā plkst. 17.00 Ventspils Pārventas bibliotēkā notiks kamermūzikas koncerts "Kurzemes skaņas".

Šajā koncertā muzicēs Liepājas Simfoniskā orķestra mūziķu izveidotais pūšaminstrumentu kvintets Kurland Quintet un viena no latviešu jaunās paaudzes talantīgākajām pianistēm, Lielās mūzikas balvas laureāte Agnese Egliņa. Koncertu vienojošais tematiskais elements ir vārds Kurzeme, proti, kurzemnieki Kurzemē izpilda kurzemnieku mūziku. Skanēs Ē. Ešenvalda, S. Mences, P. Vaska, O. Demčenko opusi. Kā skaists papildinājums pašmāju komponistu saimes radītajām skaņu gleznām tiks atskaņots arī V. A. Mocarta Kvintets Mibemol mažorā un Ž. Fransē dzīvespriecīgais un pārsteigumiem bagātais Sekstets.


Ansamblis Kurland Quintet pastāv divus gadus un tajā kopīgi muzicē pieci Liepājas simfoniskā orķestra mūziķi – flautists Reinis Lapa, obojists Mārtiņš Zālīte, klarnetists Kārlis Catlaks, mežradznieks Ingus Novicāns un fagotists Artis Zēns. Tieši šāds piecu pūšaminstrumentu apvienojums vienā ansamblī (līdzīgi kā stīgu kvartets) ir vēsturiski nostabilizējies sastāvs, kuram nu jau vairāku gadsimtu garumā komponisti uzticējuši muzikālās domas izklāstu. Kvinteta burvība slēpjas tembru un krāsu bagātībā, ko sniedz instrumentu atšķirīgais skanējums un dažādās tembru kombinācijas.

Pianiste Agnese Egliņa ir viena no spožākajām Latvijas jaunās paaudzes pianistēm, vairākkārt ieguvusi diplomus un atzinīgi vērtēta starptautiskos konkursos (tostarp kļuvusi par Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijas un Hansabankas “Gada balvas jaunajam mūziķim” laureāti, kā arī izcīnījusi galveno balvu IX Yamaha starptautiskajā pianistu koncertmeistaru konkursā Birmingemā, Lielbritānijā). Māksliniece regulāri veido koncertprogrammas ar pašmāju mūziķiem, tostarp arī ar jaunajiem Latvijas Nacionālās operas solistiem. Pianiste koncertējusi Norvēģijā, Zviedrijā, Itālijā, Šveicē, Vācijā un daudzviet citur Eiropā. 2009. gadā Agnese ieguvusi maģistra grādu JVLMA, absolvējot profesora Arņa Zandmaņa klavieru klasi, bet šobrīd studē Cīrihes Mūzikas augstskolā profesora Ekarta Heiligersa kamermūzikas klasē. Par sasniegumiem kamermūzikā 2011. gadā Agnese Egliņa saņēmusi Lielo mūzikas balvu nominācijā “Par izcilu darbu ansamblī”.

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: