Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs Edmunds Sprūdžs neuzskata par lietderīgu sasaukt Ventspils domes ārkārtas sēdi, kurā tiktu lemts par Ventspils domes priekšsēdētāja Aivara Lemberga un domes priekšsēdētāja 1. vietnieka infrastruktūras jautājumos Jāņa Vītoliņa atbrīvošanu no ieņemamajiem amatiem.

Kā informēja pašvaldībā, Sprūdžs Ventspils pilsētas domei kā otram adresātam nosūtījis vēstuli, kurā viņš sniedzis atbildi Ventspils domes opozīcijas deputātiem Vladislavam Šafranskim un Ivaram Landmanim. Abi opozīcijas deputāti marta beigās bija lūguši Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministriju sasaukt Ventspils pilsētas domes ārkārtas sēdi, lai izskatītu jautājumu par Lemberga un Vītoliņa atlaišanu.

Tāpat deputāti bija sūdzējušies par to, ka Lembergs pārkāpjot viņam noteikto procesuālo piespiedu līdzekli, ka domes deputātiem esot liegts iepazīties ar domes komisiju un citu kolektīvo lēmumu pieņemošo institūciju materiāliem un domes opozīcijas deputātu virzītie lēmumu projekti netiek iekļauti Ventspils pilsētas domes sēžu dienaskārtībā.

Sprūdža parakstītajā atbildes vēstulē teikts, ka lēmums par domes priekšsēdētāja vai viņa vietnieka atlaišanu ir pašvaldības domes politisks lēmums.

"Likuma "Par pašvaldībām" 28. pants tieši nenosaka, par kādiem jautājumiem ministrs var pieprasīt sasaukt pašvaldības domes ārkārtas sēdi, taču, tulkojot likumu pēc tā jēgas, tie ir jautājumi, kuru neatliekama neizlemšana varētu radīt būtisku sabiedrības interešu apdraudējumu. Lai arī minētais likums tieši neaizliedz ministram pieprasīt sasaukt pašvaldības domes ārkārtas sēdi arī par politiskiem jautājumiem, tomēr šādas sēdes sasaukšana nav lietderīga, jo gadījumā, ja domes priekšsēdētājs vai tā vietnieks bauda domes deputātu vairākuma uzticību, tad ir maz ticams, ka domes deputāti šādas, pēc ministra pieprasījuma sasauktas, sēdes laikā mainīs savus politiskos uzskatus un atcels iepriekšminētās pašvaldības amatpersonas no amatiem," vēstulē norāda Sprūdžs.

Tāpat Sprūdžs vēstulē akcentē, ka attiecībā uz domes komisiju darbu pašvaldība rīkojas atbilstoši likumam, komisiju sēdes ir atklātas un tajās tiek nodrošināta dažādu politisko partiju pārstāvība.

Ministrs vienlaikus noraida opozīcijas deputātu sūdzību par viņu sagatavoto lēmumu projektu neiekļaušanu domes sēžu darba kārtībā. Vēstulē Sprūdžs uzsver, ka lēmuma projekta iesniegšanu reglamentē likums "Par pašvaldībām" un pašvaldības nolikums, kurā paredzēts, kādā kārtībā domes lēmuma projekts izskatāms domes pastāvīgajās komitejās un saskaņojams ar pašvaldības iestādēm vai to darbiniekiem.

Attiecībā par Lembergam noteiktā drošības līdzekļa ievērošanu ministrs atbildē opozīcijas deputātiem paskaidro, ka Saeimai, Ministru kabinetam, valsts un pašvaldību institūcijām, valsts un pašvaldību ierēdņiem, visu veidu uzņēmumiem un organizācijām, kā arī personām ir aizliegts iejaukties prokuratūras darba lietu izmeklēšanas vai citu prokuratūras funkciju izpildes laikā. Līdz ar to ministra un ministrijas kompetencē neietilpst sniegt vērtējumu par personai noteiktu procesuālo piespiedu līdzekli.

Lembergs šodien preses konferencē pauda gandarījumu par Sprūdža atbildi opozīcijas deputātiem: "Viss tas lielais jampadracis ap kārtējo Landmaņa un Šafranska mēģinājumu, izmantojot administratīvus instrumentus, Lembergu un nu jau arī Vītoliņu dabūt prom no politiskās darbības, dzirdīgas ausis pat Zatlera partijā nav atradis".

LETA



Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: