Kā liecina Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta dati, no maija līdz jūlija beigām ātrās palīdzības mediķu brigādes nogādājušas slimnīcā 29 cilvēkus, ko sakodušas čūskas.

Puse no šiem negadījumiem fiksēti jūlijā. Ja iekodusi odze, čūskas inde var izraisīt cilvēka organismā smagu alerģisku reakciju, apdraudot veselību un pat dzīvību. Pamanot čūsku, nevajag tai tuvoties, bet, ejot mežā, jāstaigā zābakos vai apavos un vilnas zeķēs. Jāuzmanās arī savā piemājas dārzā un lauku sētās, jo siltā laikā odzes kļūst ļoti aktīvas un var aizlīst tālu prom no ierastajām dzīvesvietām.

Ja iekodusi čūska, koduma vietā būs sāpes un varēs redzēt pietūkumu. Smagākos gadījumos pēc odzes kodiena cietušajam būs nopietni sirdsdarbības traucējumi, elpas trūkums, slikta dūša, vemšana, caureja. Pietūkums sakostajā ķermeņa vietā izteikti palielināsies, āda kļūs zilgani violeta.

Jācenšas nekustināt un neberzēt sakosto ķermeņa daļu, lai inde tik strauji neizplatītos. Koduma vietai vajadzētu būt augstāk par pārējo ķermeņa daļu, un to var panākt, uzliekot sakosto roku vai kāju uz kāda paaugstinājuma. Uz koduma vietas uzliek kaut ko aukstu, lai mazinātu niezi un sašaurinātos asinsvadi. Nekādā gadījumā nedrīkst likt žņaugu vai pārsējus, sūkt indi ar muti, griezt vai piededzināt koduma vietu. Cietušais jānogādā medicīnas iestādē.

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: