Ventspils mērs Aivars Lembergs, kurš jau gadiem iesaistīts dažādos tiesas procesos, apsver iespēju vērsties Eiropas Cilvēktiesību tiesā (ECT) ar vēl vienu sūdzību. Šoreiz tiesvedības priekšmets būtu politiskā vajāšana, raksta laikraksts "Neatkarīgā".

Kopš 2008. gada ECT lietvedībā ir divas Lemberga sūdzības. Advokāte Irina Kauke atgādina, ka tās skar Latvijā pirmstiesas izmeklēšanā un tiesas gaitā pieļautos cilvēktiesību pārkāpumus - mājas arestu, noklausīšanos u.c. Ik gadu šajās abās lietās tiek sniegti dažādi ECT prasīti papildinājumi un paskaidrojumi, taču pagaidām izskatīšanas datums nav noteikts.

Jūlija sākumā Lembergs iesniedza ECT jaunu sūdzību - pēc viņa domām, Latvijas valsts pārkāpj Eiropas Cilvēktiesību konvenciju daļā par cilvēka tiesībām uz objektīvu un taisnīgu tiesu. Šī sūdzība saistīta ar tā saucamo Grinberga lietu, kurā Lembergs gan uzvarēja, taču tiesāšanās izdevumus 104 000 latu apmērā valsts viņam neatmaksāja.

Patlaban Ventspils mērs un viņa advokāti gatavo ECT plašāku pieteikumu, kas aptvers visus gadu gaitā pret viņu vērstos cilvēktiesību pārkāpumus, raksta "Neatkarīgā".

"Ja saliek visus faktus kopā, aina izskatās pietiekami skaidra. Latvijas valsts mani vajā - kā politiķi Aivaru Lembergu," apgalvo Ventspils mērs. Šādas lietas ECT praksē gan esot retas, jo politiska vajāšana neesot raksturīga demokrātiskām valstīm.

Sūdzībā kopā tiks liktas gan Lemberga uzvarētās un tātad no valsts puses nepamatoti rosinātās, gan izskatīšanā esošās lietas, gan dažādi fakti no Latvijas politiskās dzīves. Gala lēmums par sūdzības iesniegšanu tomēr būšot atkarīgs no advokātu rekomendācijām. Tas kļūšot zināms tuvāko mēnešu laikā.

Ministru kabineta pārstāve starptautiskajās cilvēktiesību institūcijās Kristīne Līce norāda, ka atsevišķa panta par politisko vajāšanu Eiropas Cilvēktiesību konvencijā nav. Attiecīgi lietas pieņemšana vai noraidīšana atkarīga no sūdzības iesniedzēja savāktās argumentācijas.

Pēc gada Latvijā atkal gaidāmas pašvaldību vēlēšanas, un Lembergs uzskata, ka jau tagad tiek darīts viss, lai viņa startu tajās nepieļautu. Turpinoties tiesvedībai, Ģenerālprokuratūra cenšoties aizliegt viņam runāt un paust viedokli. Arī Saeimā notiekot dažādi viņam veltīti procesi, tajā skaitā Kriminālprocesa likuma grozīšana. "Tam visam ir viens mērķis - nepieļaut manu startu pašvaldību vēlēšanās. Ar administratīvām metodēm nepieļaut manu politisko darbību."

LETA

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: