Šonedēļ aprit trīs gadi kopš Ziemeļkurzemes reģionālās slimnīcas izveidotā struktūrvienība Ventspilī piedāvā valsts apmaksāto medicīnisko aprūpi mājās.

Saistībā ar jubileju šodien plkst. 12.00 mājas aprūpes komanda pulcēsies uz pasākumu, kurā apmainīsies pieredzē un ar idejām, lai atvieglotu savu darbu. Pasākumā ar lekciju piedalīsies psihologs, kas medicīnas māsām stāstīs kā labāk veidot saskarsmi ar pacientiem un viņu tuviniekiem. Tāpat tiks runāts, kā izvairīties no sadegšanas sindroma, kas mediķu vidū ir sastopams visai bieži.

Mājas aprūpes koordinatore Oksana Kraule informē, ka medicīnisko aprūpi mājās Ventspilī nodrošina 18 medicīnas māsas, kā arī ergoterapeits un fizioterapeits. Šie divi speciālisti komandai pievienojušies nesen, jo ir ieviests jauns rehabilitācijas pakalpojums – valsts apmaksāta aprūpe mājās pacientiem pēc smagām neiroloģiskām saslimšanām. Līdz ar to, pacientam vairs nav ilgstoši jāuzturas slimnīcā, viņš rehabilitāciju var saņemt mājās. Tas uzlabotu pacienta dzīves kvalitāti.

Pacients veselības aprūpes pakalpojumus mājās var saņemt, ja viņam ir nepieciešama pastāvīga ambulatora ārstnieciskā palīdzība, bet medicīnisku indikāciju dēļ viņš pats nespēj ierasties ārstniecības iestādē. Pakalpojuma saņemšanai pacientam nepieciešams ģimenes ārsta nosūtījums vai stacionārās ārstniecības iestādes nosūtījums (pēc izrakstīšanas no slimnīcas).

Medicīniskā aprūpe mājās ieviesta, lai pacients pēc operācijas, pārciestas slimības, traumas vai hronisku saslimšanu gadījumā, varētu turpināt saņemt valsts finansētu kvalitatīvu veselības aprūpi mājas apstākļos, sev draudzīgā vidē. Lai cik liela būtu ģimenes vienotība, draudzība un mīlestība, aprūpējot savu tuvinieku, ir jābūt zināšanām, ko un kā darīt, lai nekaitētu pacientam, tādēļ medicīnisko mājas aprūpi sniedz profesionālas un sertificētas māsas.

Pakalpojums ir pieejams pacientiem ar sekojošām diagnozēm - cukura diabēts, pacientiem ar izgulējumiem, pacientiem ar kustību traucējumiem pēc dažādām operācijām, pacienti ar cerebrālo trieku un citiem paralītiskiem sindromiem, pacientiem ar sirds mazspēju, ar ļaundabīgiem audzējiem un ar psihiskiem traucējumiem.

Māsiņas veic tās pašas procedūras, ko slimnīcā – visa veida injekcijas, venozās sistēmas un pārsiešanas, apmāca piederīgos, kā pareizi kopt un aprūpēt smagi slimu pacientu.

Pacientam par šo pakalpojumu nav jāmaksā pacienta iemaksa, jo šo pakalpojumu pilnībā apmaksā no valsts budžeta līdzekļiem, pacientam vienīgi jāiegādājas nepieciešamie medikamenti un medicīnas preces, piemēram, šļirces, pārsienamie materiāli.

Par pakalpojuma veikšanu gādā un sīkāku informāciju sniedz aprūpes koordinatore Oksana Kraule, tālrunis uzziņām 29386836.

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: