Ministru kabinets atbalstīja Tieslietu ministrijas izstrādātos grozījumus Pašvaldības domes vēlēšanu likumā, lai savas tiesības piedalīties pašvaldības domes vēlēšanās varētu īstenot personas, kurām kā drošības līdzeklis ir piemērots apcietinājums.

Ar likumprojektu tiek paredzēts, ka ieslodzītie varēs piedalīties pašvaldības domes vēlēšanās, balsojot pa pastu.

Grozījumi novērsīs situācijas, kad tiesības piedalīties pašvaldības domes vēlēšanās tiek ierobežotas personām, kurām kā drošības līdzeklis ir piemērots apcietinājums un tās atrodas ieslodzījuma vietā, kuras atrašanās vieta var nesakrist ar vēlēšanu apgabalu, kurā šī persona ir reģistrēta kā vēlētājs (vai, kurā personai pieder nekustamais īpašums). Tieslietu ministrija norāda un uzver, ka Pašvaldības domes vēlēšanu likums, arī līdz šim piešķīra tiesības piedalīties pašvaldības domes vēlēšanās apcietinātajām personām, taču neregulēja jautājumu, kā īstenojamas šīs tiesības tām apcietinātajām personām, kuras atrodas ieslodzījuma vietā ārpus savas deklarētās dzīvesvietas (vai vietas, kurā personai pieder nekustamais īpašums).

Jāatgādina, ka iepriekš uz šo situāciju bija norādījis arī bijušais Ventspils mērs Aivars Lembergs, kurš jau kopš pagājuša gada 22. februāra atrodas apcietinājumā un līdz ar to arī nevarēja piedalīties vēlēšanās. Ar šo sūdzību viņš arī vērsās Satversmes Tiesā.

Lai piedalītos pašvaldības domes vēlēšanās, personai, kurai kā drošības līdzeklis piemērots apcietinājums, būs jāiesniedz pieteikums ieslodzījuma vietas administrācijai, kas pārbaudīs, vai vēlētāju reģistrā ir iekļautas ziņas, kas apliecina, ka personai ir tiesības piedalīties attiecīgajās pašvaldības domes vēlēšanās un iekļaus vēlētāju reģistrā ziņas par ieslodzījuma vietas nosaukumu un adresi, uz kuru nogādājami vēlēšanu materiāli.

Vēlēšanu norisi ieslodzījuma vietā un balsošanas aizklātību nodrošinās ieslodzījuma vietas administrācija.

Noteikumu projekts stāsies spēkā vispārējā kārtībā un ar tiem iespējams iepazīties TAP portālā.

Lasi vēl

Komentāri (8)

  • -12
    Kriska 25.01.2022, 17:31:51

    Īsti demokrātiskā valsts!! Noziedznieki var piedalīties vēlēšanās , bet godīgi strādājošie nepilsoni - nedrīkst

  • -4
    Heinrich 25.01.2022, 19:06:59

    Nepilsoņi tomēr arī kaut ko drīkst.Atgriezties katrs savā izcelsmes zemē.

  • 0
    Cita ventspilniece. 25.01.2022, 17:35:11

    "Jāatgādina, ka iepriekš uz šo situāciju bija norādījis arī bijušais Ventspils mērs Aivars Lembergs, kurš jau kopš pagājuša gada 22. februāra atrodas apcietinājumā un līdz ar to arī nevarēja piedalīties vēlēšanās. Ar šo sūdzību viņš arī vērsās Satversmes Tiesā."

    Stipri šaubos vai Tieslietu ministrija šos grozījumus izstrādāja kāda tur lemberga sūdzības dēļ...

  • -15
    Renars Z 25.01.2022, 18:59:03

    Kā jau es minēju Latvijā viss notiek aplami, likumdošana nav sakārtota. Viss ir kā ejam tā domājam. Lembergam liedza iespēju balsot vēlēšanās.

  • -10
    Kriska 25.01.2022, 20:12:29

    Heinrich, ir nepilsoni, kuri dzimuši Latvijā un par nepilsoniem tapuši jo vecāki nepilsoni

  • -4
    Heinrich 25.01.2022, 20:28:43

    Pareizi,bet vecāki un varbūt vecvecāki taču no kaut kurienes Latvijā ieklīduši?Ne jau no Marsa ieradušies.Tātad katram nepilsonim ir savu tālo senču dzimtene,sādža vai pilsēta,tas nav no svara.Uz turieni tad arī vajadzētu pirkt vienvirziena biļeti.

  • -11
    Aigars G. 25.01.2022, 23:32:49

    Heinrich ...lielākā daļa kuriem pasē ir latviec vai par tadu sevi uzskata ir izbīŗnīti ka seņčos ir citas tautības iejauktas.Ja notiktu ka tu velies tad LV paliktu tu un VID un Knariņš ar Pūdeli

  • -8
    Aigars G. 25.01.2022, 23:30:36

    Heinrich ,dumiķi -papēti savu ciltskoku un noteikti būsi kaut kāds žīds no Polijas ''sakņu'' ziņā.

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: