Tuvākā vai tālākā nākotnē lēmums par nepilsoņa statusa piešķiršanas izbeigšanu jaundzimušiem bērniem Saeimai būs jāpieņem, uzsver Valsts prezidents Raimonds Vējonis.

Kā informēja Valsts prezidenta preses padomnieks Jānis Siksnis, Vējonis pauž nožēlu par Saeimas lēmumu noraidīt viņa iesniegto likumprojektu par nepilsoņa statusa piešķiršanas izbeigšanu bērniem.

«Esmu pārliecināts, ka Saeimas balsojums tikai atliek lēmuma pieņemšanu uz kādu laiku», uzsver Vējonis, piebilstot, ka šis padomju mantojums traucē Latvijai iet uz priekšu kā mūsdienīgai un stiprai valstij.

Jautājot, vai otrreiz Valsts prezidents šo likumprojektu nevirzīs, Vējonis skaidroja, ka šī Saeima savu attieksmi jau ir paudusi.

Jau ziņots, ka Saeima šodien noraidīja Vējoņa iesniegto likumprojektu par nepilsoņa statusa piešķiršanas izbeigšanu bērniem.

Par šī likumprojekta nodošanu komisijām balsoja 39 deputāti, kuri pārstāv opozīciju, tā dēvēto "Vienotības" "četrinieku", kā arī pie frakcijām nepiederošie parlamentārieši Edvards Smiltēns un Romans Miloslavskis. Pret šo ieceri balsoja 38 parlamentārieši, bet vēl 14 deputāti balsojumā atturējās.

Vējoņa iesniegtais likumprojekts paredzēja vairs nepiešķirt nepilsoņu statusu bērniem, kuri dzimuši Latvijā pēc 2018.gada 1.jūnija, un tā anotācijā norādīts, ka likumprojekta pieņemšana veicinās saliedētas un uz Latvijas tautas kopīgajām vērtībām balstītas Latvijas sabiedrības turpmāku attīstību.

Politologs Filips Rajevskis sacīja, ka šodien Saeimā notikušais balsojums, kurā tālākai izskatīšanai netika virzīts Valsts prezidenta Raimonda Vējoņa virzītais likumprojekts par nepilsoņa statusa piešķiršanas izbeigšanu bērniem, ir kā "sitiens" pa Vējoņa autoritāti.

Rajevskis arī piebilda, ka šajā balsojumā nav vērts meklēt ieguvējus, jo gan koalīcija, gan arī opozīcija ir zaudētāju lomās. Tomēr lielāko zaudētāja lomu ieguvis Vējonis, kuram kā pieredzējušam politiķim vajadzēja saprast, ka šo jautājumu nevarēs izvirzīt cauri Saeimai. Tikpat apšaubāms būtu apgalvojums, ka Vējonim bijusi tikai interese šo jautājumu pacelt, par to uzsākt debates un pēc tam ļaut tam pazust nekurienē viena balsojuma dēļ.

"Šāda veida likumprojektam būtu nepieciešams referendums, bet nav pārliecības, ka Vējonis būs tik drosmīgs, lai tādu ierosinātu," domās dalījās Rajevskis.

Lasi vēl

Komentāri (2)

  • -2
    Novadnieks 21.09.2017, 15:12:00

    Saeimai vajadzēja patriekt ellē ratā tādu prezidentu ar visu viņa komandu,nevis te vēl krāmēties ar kaut kādiem stulbiem ierosinājumiem.

  • -9
    Latvija pāri visām! 21.09.2017, 18:00:37

    Sīka atriebība un iegriešana nepilsoņiem, raugoties pēc primitīvāko nacionālistu balsīm.
    Neko citu gan no četru sīkpartiju koalīcijas ar naci[onāli]stiem priekšgalā arī nevarēja sagaidīt.

    Diemžēl, ja daži tūkstoši nepilsoņu bērni pilsoņi radot tāādu apdraudējumu šai valstij, šī valsts nebūs ilgtspējīga.

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: