Lielākais vairums jeb 82% Eiropas Savienības (ES) iedzīvotāju uzskata, ka cīņai pret terorismu ir jābūt pirmajai prioritātei ES, liecina Eiropas Parlamenta (EP) pasūtītā Eirobarometra aptauja.

EP preses sekretāre Latvijā Signe Znotiņa-Znota, pēc cīņas pret terorismu seko bezdarba risināšana, cīņa pret krāpšanos nodokļu jomā, migrācija, ārējo robežu un vides aizsardzība.

Latvijas iedzīvotāju vērtējumā jomas, kam būtu jābūt ES galvenajām prioritātēm, ir cīņa pret terorismu - ES par galveno prioritāti to atzīst 82%, Latvijā - 76% iedzīvotāju. Kā otra svarīgākā prioritāte minēta veselība un sociālā drošība - ES kopumā uz to norāda 63%, bet Latvijā 73% iedzīvotāju. Latvijā trešās prioritātes vietu dala cīņa pret bezdarbu un cīņa pret krāpšanos nodokļu jomā - attiecīgi Latvijā katru no tām kā svarīgu min 72%, bet ES kopumā attiecīgi 77% un 75% iedzīvotāju.

Respondenti tika iztaujāti par virkni jomu, proti, vai ES tajās ar savu rīcību būtu jāiesaistās vairāk vai mazāk nekā pašlaik. Aptaujātie respondenti uzskata, ka ES būtu vairāk jārīkojas lielākajā daļā politikas jomu, par kurām viņi tika iztaujāti. Cīņu pret terorismu un bezdarba risināšanu cilvēki atzina kā, viņuprāt, galvenās prioritātes. 40% respondentu uzskata, ka terorisma draudu risks ir augsts, un no EP piedāvātajiem pasākumiem cīņai pret terorismu kā trīs svarīgākos viņi vērtē cīņu pret teroristu grupējumu finansēšanu - 42%, cīņu pret terorisma un radikalizācijas cēloņiem - 41% un ES ārējās robežas kontroles stiprināšanu - 39%.

Lai arī terorisma risku Latvijā aptaujātie vērtē kā zemu vai nelielu, no EP ieteiktajiem konkrētajiem pasākumiem cīņai pret terorismu mūsu valsts respondenti kā svarīgākos nosauc ES ārējo robežu stiprināšanu, cīņu pret ieroču tirdzniecību ES un cīņu pret teroristisku grupējumu finansēšanu.

Znotiņa-Znota atgādina, ka EP jau strādā pie jaunām politikas iniciatīvām jomās, kuras aptaujātie izcēla kā prioritātes. Piemēram, saistībā ar cīņu pret terorismu EP deputāti strādā pie likuma, kas gatavošanos veikt teroraktu noteiktu par noziegumu ES mērogā, kā arī pie likuma, kas paredz stingrākus noteikumus šaujamieroču pirkšanai un glabāšanai.

Saistībā ar nodokļiem EP jaunnedēļ balsos par ieteikumiem taisnīgākai uzņēmējdarbības nodokļa sistēmai, tostarp, lai starptautiski uzņēmumu maksā taisnīgu daļu no nodokļiem. Savukārt saistībā ar ES ārējo robežu aizsardzību EP deputāti jaunnedēļ gatavojas pieņemt plānu izveidot ES ārējās robežas kontroles sistēmu, sadarbojoties ES robežu aģentūrai "Frontex" un ES dalībvalstu robežsardzes dienestiem.

Pētījumu "TNS Opinion" veica 28 ES dalībvalstīs laikposmā no 9. līdz 18.aprīlim, un tajā piedalījās 27 969 iedzīvotāju.

Lasi vēl

Komentāri (1)

  • 0
    Latvija pāri visām! 01.07.2016, 20:23:39

    Man LR labklājība šķiet svarīgāka par eirupiešu salaisto muslimu savdabīgajiem salūtiem...

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: