Valdībai vajadzētu censties panākt, lai Latvijai tiktu noteikti divi statistikas reģioni ar atšķirīgu attīstības līmeni, - tas dotu iespēju Latvijai saņemt lielāku Eiropas Savienības (ES) struktūrfondu finansējumu, šodien savā iknedēļas preses konferencē norādīja Zaļo un zemnieku savienības (ZZS) sadarbības partijas "Latvijai un Ventspilij" vadītājs, Ventspils pilsētas domes priekšsēdētājs Aivars Lembergs.

Ventspils mērs 2010.gadā par šo jautājumu jau esot runājis ar toreizējo Ministru prezidentu Valdi Dombrovski (V), bet nesen arī ar tagadējo finanšu ministri Danu Reiznieci-Ozolu (ZZS).

"Visa Latvija no ES skatu leņķa ir viens statistiskais reģions. Ja Latvija saglabā šo vienu statistisko reģionu, tādā gadījumā sakarā ar to, ka Rīga ir daudz augstāk attīstīta nekā pārējā Latvija un līdz ar to Latvija vidēji pietuvojas ES vidējam līmenim, tad Latvijai daudzos jautājumos nepienākas vispār vai pienākas daudz mazāk ES struktūrfondu naudas," norādīja Lembergs.

"Ja paskatīsieties ES statistisko reģionu karti, tad redzēsiet, ka ļoti reti valstī ir viens statistikas reģions - parasti tā nav. Piemēram, tajā pašā superbagātajā Vācijā vai arī Zviedrijā, vai Lielbritānijā - viņiem ir daudz vairāk statistikas reģionu, un katram šim statistikas reģionam tiek rēķināts savs attīstības līmenis, tai skaitā iekšzemes kopprudukts uz vienu iedzīvotāju. Līdz ar to, ja viņu atsevišķie statistikas reģioni pēc sava attīstības līmeņa ir zem ES vidējā, viņi saņem ES naudu tāpat kā mēs," turpināja Ventspils mērs.

Lembergs nesen par šo jautājumu esot uzrunājis finanšu ministri. "Vajag izanalizēt - varbūt ir jēga panākt, ka Latvijai ir divi statistikas reģioni: viens Lielrīgas un otrs - pārējā Latvija," piedāvā Lembergs, gan norādot, ka jautājums par robežu starp šiem reģioniem vēl varētu būt diskutējams.

Ventspils mērs vēl neesot redzējis valdības rīcības plāna pēdējo variantu, ko nākamnedēļ apspriedīs valdības koalīcijas partneri, bet, ja tajā šāds jautājums par statistikas reģioniem nebūs iekļauts, Lembergs esot apņēmies uzrunāt personīgi Ministru prezidentu Māri Kučinski (ZZS). "Pēc manām domām, tas ir ļoti svarīgi: mēs kādu miljardu saņemam vai nesaņemam neko. Miljards arī Latvijai ir diezgan liela nauda - nevajadzētu no tā atteikties aiz mūsu pieticības vai kautrīguma," rezumēja Lembergs.

Efektīvā reģionālās politikas īstenošanā svarīga ir teritoriju sistematizācija un klasifikācija, tāpēc ES ir izstrādāta teritoriālo vienību klasifikācija statistikas nolūkiem, kas no franču valodas nosaukuma tiek saīsināta kā NUTS. Gan NUTS 1, gan NUTS 2 līmenī ir klasificēta visa Latvija kā viens reģions, bet NUTS 3 līmenī iekļautas sešas teritoriālās vienības.

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: