Saeimas vairākums, vērtējot priekšlikumus izmaiņām likumā par valsts pensijām, neatbalstīja opozīcijas deputāta Andreja Klementjeva (S) ierosinājumu par iespēju priekšlaicīgi pensionēties arī trīs vai četru bērnu vecākiem.

Pašlaik likumā noteikts, ka tiesības uz vecuma pensiju piecus gadus ātrāk ir bērna vecākam vai aizbildnim, kurš laika periodā, līdz bērns sasniedzis 18 gadu vecumu, ne mazāk kā astoņus gadus ir aprūpējis piecus vai vairāk bērnus vai bērnu bērnu ar invaliditāti. Šo cilvēku darba stāžs nevar būt mazāks par 25 gadiem.

Savukārt Klementjevs rosināja noteikt, ka šādas tiesība ir arī trīs vai četru bērnu vecākiem. Deputāts debatēs skaidroja, ka daudzbērnu ģimenes ir tās, kurās ir trīs un vairāk bērnu, bet likums par valsts pensijām paredz iespēju priekšlaicīgi pensionēties tikai tiem vecākiem, kuriem ir vismaz pieci bērni.

Politiķis Imants Parādnieks (VL-TB/LNNK) pauda, ka pēc būtības šis ir absolūti pareizs priekšlikums. Nacionālā apvienība, veidojot jauno valdību, arī deklarācijā lūdza iekļaut nosacījumu, lai pārskatāmā periodā izvērtētu šādu iespēju. Tas arī tiks darīts, bet šādu normu nevarot iekļaut likumprojektā uz galīgo lasījumu.

Savukārt parlamentāriete Aija Barča (ZZS) sacīja, ka Saeimas Sociālo un darba lietu komisija ir apņēmusies šo jautājumu "sīki un smalki izpētīt" darba grupā.

Deputātu vairākums balsojumā par šo priekšlikumu atturējās, tāpēc tas tika noraidīts. Tāpat Saeima neatbalstīja arī citus opozīcijas priekšlikumus šim likumprojektam.

Kā ziņots, Saeima šodien galīgajā lasījumā pieņēma grozījumus likumā "Par valsts pensijām", kas paredz no 2017.gada pensiju indeksācijas aprēķinā ņemt vērā 50% no apdrošināšanas iemaksu algas indeksa līdzšinējo 25% vietā.

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: