Latvija pagājušajā gadā importēja grieztos ziedus kopumā 9,8 miljonu eiro vērtībā, kas ir par 40% vairāk nekā 2014.gadā, tostarp visvairāk ievestas rozes, aģentūra informēja Centrālajā statistikas pārvaldē (CSP).

Visvairāk ziedu pagājušajā gadā importēts februārī un martā - ziedu importa vērtība šajos mēnešos pieauga par attiecīgi 82% un 42%salīdzinājumā ar iepriekšējo mēnesi.

Latvijā 2015.gadā rožu importa vērtība sasniedz 4,3 miljonus eiro, kas ir par 40,1% vairāk nekā gadu iepriekš. Mazāk importē sausos ziedus - 1,2 miljonu eiro vērtībā, krizantēmas - 0,8 miljonu eiro vērtībā, neļķes - 0,4 miljonu eiro vērtībā un lilijas - 0,2 miljonu eiro vērtībā.

"Sauso ziedu importa vērtība kopš 2012. gada pieaug, savukārt neļķu imports ik gadu sarūk," piebilda statistikas pārvaldē.

Lielāko daļu ziedu Latvijā ieved no Nīderlandes (9,1 miljons eiro), mazāk no Polijas (409,8 tūkstoši eiro), Somijas (168,3 tūkstoši eiro), Lietuvas (72,5 tūkstoši eiro) un Itālijas (55,6 tūkstoši eiro). Pērn nedaudz ziedu ievesti arī no Vācijas (rozes, orhidejas un sausie ziedi), rozes no Kenijas un sausie ziedi no Slovēnijas.

Vienlaikus Latvija pagājušajā gadā ziedus eksportēja 6,8 miljonu eiro vērtībā, kas ir par 69,5% vairāk nekā 2014.gadā. Daļu Latvijas griezto ziedu eksporta veido no importa valstīm ievestie ziedi, kuri Latvijā tiek sašķiroti, safasēti vai citādi apstrādāti un tālāk eksportēti uz citām valstīm.

Ziedus Latvija vairāk eksportē februārī, augustā un gada nogalē.

Pērn eksporta pieaugumu būtiski ietekmēja rožu eksporta pieaugums par 78,1%, kā arī krizantēmu un neļķu eksporta kāpums - attiecīgi 3,6 un 2,4 reizes.

Visvairāk Latvija eksportēja rozes - 3,2 miljonu eiro apmērā, krizantēmas - 1,6 miljonu eiro apmērā, bet neļķes - 0,4 miljonu eiro apmērā.

"Rožu eksports ik gadu pieaug, lielāko lēcienu sasniedzot tieši 2015.gadā. Krizantēmu eksports pērn ir pieaudzis līdz 1,6 miljoniem eiro un pārspējis 2012.gada eksporta vērtību. Arī neļķu eksports pēc pēdējo gadu krituma ir palielinājies vairāk nekā divas reizes," pauda statistikas pārvaldē.

Galvenais ziedu eksporta partneris ir Krievija, uz to 2015.gadā Latvija izveda ziedus sešu miljonu eiro vērtībā. Krietni mazāk eksportēja uz Lietuvu - 397,9 tūkstošu eiro apmērā un Igauniju - 388,8 tūkstošu eiro apmērā.

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: