Zaļo un zemnieku savienība (ZZS), visticamāk, 28.decembrī izvirzīs savu Ministru prezidenta amata kandidātu, par šodien ZZS valdē panākto vienošanos žurnālistus informēja Saeimas frakcijas priekšsēdētājs Augusts Brigmanis.

Šāds solis tiks sperts, ja situācijā nekas nemainīsies, norādīja Brigmanis.

Brigmanis pieļāva iespēju, ka arī citas partijas varētu virzīt savu premjera amata kandidātu, līdz ar to Valsts prezidentam Raimondam Vējonim varētu būt iespēja izvēlēties no vairākiem pretendentiem.

Pašlaik nepieciešams uzzināt to iespējamo pretendentu viedokli, kas jau ir izskanējuši publiskajā telpā, piemēram, labklājības ministrs Uldis Augulis (ZZS) jau ir atteicies no iespējas kandidēt, norādīja frakcijas vadītājs. Nav izslēgta iespēja, ka kāda no ZZS veidojošajām partijām izlemj virzīt vēl kādu līdz šim neminētu kandidātu. Attiecīgās ZZS ietilpstošās partijas vai sadarbības partijas valdei būs jāpieņem lēmums par kandidāta izvirzīšanu galīgā lēmuma pieņemšanai 28.decembrī.

Neesot solīts, ka katra no ZZS partijām virzīs savu kandidātu, piemēram, Latvijas Zaļā partija paudusi, ka pašlaik uz pirmo raundu savu kandidātu nepiedāvās, norādīja Brigmanis. Viņš atzina, ka Saeimas deputāts Māris Kučinskis (ZZS) ir cienījams iespējamais kandidāts, bet atgādināja, ka politiķa gadījumā tāpat kā attiecībā uz citiem iespējamiem pretendentiem arī pati partija nav formulējusi savu pozīciju. ZZS savam kandidātam garantēs visu frakcijas deputātu atbalstu. ZZS frakcijas priekšsēdētāja ieskatā optimāls koalīcijas modelis ir pašreizējā trīs partiju nacionāli centriskā koalīcija ar vairāk nekā 60 deputātiem. Brigmanis gan piebilda, ka jautājumu par koalīciju atturētos īpaši komentēt.

Kā ziņots, pēc pirmajām politiskajām konsultācijām arvien reālāks kļūst scenārijs, ka tieši ZZS varētu izvirzīt nākamo premjera amata kandidātu.

ZZS jau paudusi gatavību izvirzīt premjera amata kandidātu, kaut līdz šim partneri uzskatīja, ka iniciatīva valdības veidošanā jāuzņemas "Vienotībai". Gan neoficiāli, gan publiski kā iespējamie kandidāti no ZZS puses tiek minēti zemkopības ministrs Jānis Dūklavs, Liepājas domes priekšsēdētājs Uldis Sesks, labklājības ministrs Uldis Augulis un deputāts Māris Kučinskis. Tiek gan norādīts, ka Dūklavs varētu nebūt pārāk ieinteresēts kļūt par premjerministru. Savukārt Augulim ir ļoti negatīvs reitings, līdz ar to viņa virzīšana premjera amatam būtu pretrunā ar pašas ZZS proponēto principu, ka nākamajam premjeram jābūt arī atbalstam sabiedrībā.

LETA

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: