Tuvojoties 11.augusta Ministru kabineta (MK) sēdei, kurā plānots lemt par pedagogu darba samaksas jaunā modeļa tālāku virzību, Latvijas Izglītības un zinātnes darbinieku arodbiedrība (LIZDA) uzsver, ka, ja netiks ņemti vērā neatliekamie pasākumi modeļa uzlabošanai pirms tā ieviešanas 2016.gadā un apstiprināts pedagogu darba samaksas paaugstināšanas grafiks, LIZDA modeli neatbalstīs un būs spiesta lemt par tālāku rīcību nozares darbinieku interešu aizstāvībai.

 

LIZDA uzsver, ka pedagogu darba samaksas paaugstināšanas grafiks ir būtiska jaunā modeļa sastāvdaļa. Grafiks nav arodbiedrības nepamatota ambīcija, un tā izstrādes pamats meklējams Izglītības likumā, valdības deklarācijā, LIZDA un partiju noslēgto vienošanos tekstos un virknē citos valstij svarīgos dokumentos.

 

Bez grafika modelī netiek paredzēta nekāda veida izaugsme pedagogu atalgojumam tuvākajos gados. Piemēram, pirmsskolu pedagogiem pirms nodokļu nomaksas paredzēta alga apmērā no 600 līdz 760 eiro atkarībā no izglītojamo skaita grupā, savukārt augstskolu un koledžu lektora zemākā mēneša darba algas likme pirms nodokļu nomaksas paredzēta 602 eiro, skaidro arodbiedrībā.

 

"Ja valsts mērķis ir nodrošināt kvalitatīvu izglītību, tad progresam jāatspoguļojas arī pedagogu algās ilgtermiņā, pretējā gadījumā tiek riskēts ar izglītības darbinieku motivāciju, kas var būtiski ietekmēt arī izglītības kvalitāti," brīdina LIZDA, uzsverot, ka starptautisks pētījums liecina, ka PISA 39 dalībvalstīs pedagogu algu paaugstināšana par 15% uzlabojusi skolēnu sekmju sasniegumus par aptuveni septiņiem procentiem.

 

LIZDA atgādina par Ministru prezidentes Laimdotas Straujumas (V) un valdošās koalīcijas solījumu rast visus nepieciešamos līdzekļus, lai varētu ieviest ar sociālajiem partneriem saskaņotu modeli. Tāpat arī nevar aizmirst par valdošās partijas pirmsvēlēšanu solījumiem, paredzot finansējumu pedagogu darba samaksas paaugstināšanai - vismaz 12,5 miljonus eiro 2015.gadā un 15,5 miljonus eiro 2016.gadā, norādīja arodbiedrībā.

 

"Ja valstī nav iespējams rast nepieciešamos resursus kvalitatīva, ilgtspējīga un uz izaugsmi vērsta modeļa ieviešanai, LIZDA būs spiesta lemt par tālāko rīcību tās valdes un padomes sēdēs," brīdināja arodbiedrībā. Kā aģentūrai LETA pastāstīja LIZDA, valdes un padomes sēdes paredzētas attiecīgi 19.augustā un 26.augustā.

 

Pagaidām gan LIZDA atturas izteikt skaļus paziņojumus par iespējamām rīcībām, jo cer, ka valdības sēdē arodbiedrības prasības tiks ņemtas vērā un radikāli soļi nebūs nepieciešami.

Tomēr līdz šim pedagogu darba samaksas paaugstināšanas grafiks 2017.-2019.gadam un neatliekamie pasākumi modeļa uzlabošanai pirms tā ieviešanas 2016.gadā MK noteikumu projekta pēdējā versijā iekļauti vien sākotnējās ietekmes novērtējuma ziņojuma (anotācijas) pielikumā, līdz ar to būtībā pildot tikai informatīvu nozīmi.

 

Tāpat LIZDA saskata modelī arī vairākas būtiskas nepilnības. Lai tās novērstu, arodbiedrības valde noteica neatliekamos pasākumus modeļa uzlabošanai pirms tā ieviešanas 2016.gadā. LIZDA izceļ tādas prioritātes kā skolotāja amata algas paaugstināšana par amata vienību, pedagoga slodzes izlīdzināšana, palielinot laiku, kas paredzēts stundu gatavošanai un darbu labošanai, izglītības psihologu un bibliotekāru viena amata vienība uz 450 izglītojamajiem, saglabāta 10% piemaksa Valsts ģimnāzijām un citas.

 

Ja netiks ņemti vērā LIZDA izvirzītie uzlabojumi, aizbildinoties ar nepietiekamiem finanšu līdzekļiem, daļai pedagogu pasliktināsies finansiālā situācija un visiem pedagogiem palielināsies noslogotība, radot neapmierinātību un sašķeltību starp nozarē strādājošajiem, pauda LIZDA.

 

LETA

 

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: