Ventspils mērs Aivars Lembergs skaidro, kāpēc partija «Latvijai un Ventspilij» nevirzīs savus kandidātus prezidenta amatam, kā arī izsaka savu redzējumu par to, kādam jābūt nākamajam Latvijas prezidentam.

Aivars Lembergs min vairākus būtiskus priekšnoteikumus prezidenta amata kandidātam. Pats svarīgākais, viņaprāt, ir tas, lai prezidents būtu nācijas līderis jeb tāds, kurš vienotu Latvijā dzīvojošās etniskās kopienas, nevis tās šķeltu. Tieši tādēļ svarīgi par prezidentu virzīt tādu kandidātu, kurš līdz šim nav «sadedzinājis tiltus» ar kādu no lielākajām Latvijas etniskajām kopienām. Viņaprāt, «tiltus ir sadedzinājusi» Sandra Kalniete, Artis Pabriks un Egils Levits. Pārējie trīs no šobrīd minētajiem kandidātiem – Mārtiņš Bondars, Raimonds Vējonis un Gunārs Kūtris – vismaz šim kritērijam pēc Lemberga domām atbilst.

Tāpat būtiski, lai prezidents vienotu Latvijas sabiedrību kopēju mērķu sasniegšanā ar kopējām vērtībām. Būtisks kritērijs, izvēloties prezidentu, pēc Ventspils mēra domām ir arī nopelni Latvijas neatkarības veicināšanā. Turklāt svarīgi, lai šie nopelni nav vispārīgi, kā, piemēram – iestāšanās NATO, Eiropas Savienībā, bet konkrēti darbi, lai Latvijas neatkarībai un attīstībai būtiskus procesus īstenotu. Svarīga arī kandidāta izcilība viņa profesionālajā darbībā.

Vienlaikus Ventspils mērs uzsver arī nepieciešamību pēc labām oratora prasmēm un spējas skaidri izteikt domu. Lai arī šāds talants cilvēkiem parasti ir Dieva dots, pēc Lemberga domām, to var arī izkopt.

Kā būtisku kritēriju prezidenta izvēlē Lembergs min nākamā prezidenta neatkarību no transnacionālās oligarhijas pārstāvju ietekmes un spēju aizstāvēt Latvijas nacionālās intereses jebkurā jomā. Būtiski jau pirms balsojuma par prezidentu no kandidāta prasīt arī vīziju par Latvijas attīstības un reformu plānu.

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: