Šodien valdības sēdē tiks skatīts jautājums par papildu desmit miljonu eiro piešķīrumu lauksaimniecībā izmantojamās zemes iegādei, tādējādi ļaujot turpināt 2012.gadā iesākto kreditēšanas programmu, kurai patlaban jau ir izsīcis finansējums.

Zemkopības ministrijas Lauku attīstības atbalsta departamentā informē, ka ministrija ir iesniegusi Valsts kancelejā noteikumu projektu "Grozījumi noteikumos "Valsts atbalsta piešķiršanas kārtība lauksaimniecībā izmantojamās zemes iegādei produkcijas ražošanai"", kur viens no grozījumiem paredz palielināt aizdevumiem paredzētā finansējuma apmēru no 30 miljoniem eiro līdz 40 miljoniem eiro.

 

Kā ziņots, zemes kreditēšanas programma sākusi darboties 2012.gada jūlijā. Kreditēšanu administrē "Lauku attīstības fonds" sadarbībā ar "Latvijas attīstības finanšu institūciju "Altum"".

 

Programma darbosies līdz 2020.gada 31.janvārim, un tajā līdz šim pieejami kopumā 30 miljoni eiro. Savukārt līdz 31.martam pieņemti lēmumi par 582 aizdevumu piešķiršanu zemniekiem 29,4 miljonu eiro vērtībā, līdz ar to programmā patlaban pieejami tikai 600 000 eiro.

 

Atbalsta programma nepieciešama, jo no 2010.gada zemei, kas netiek apstrādāta, tiek piemērota nekustamā īpašuma nodokļa papildlikme 1,5% apmērā no zemes kadastrālās vērtības. Tāpēc tie zemes īpašnieki, kuri neražo lauksaimniecības produkciju un nespēj nodrošināt īpašumu uzturēšanu, varētu pārdot zemi tiem lauksaimniekiem, kuri ir ieinteresēti to iegādāties ražošanai.

 

Tāpat no lauksaimnieku apstrādātās zemes liela daļa joprojām ir nomātās zemes platības, un daudziem rodas problēmas ar saistību izpildi un jāatmaksā saņemtais Eiropas Savienības atbalsts, ja patiesais zemes īpašnieks izlemj priekšlaikus lauzt nomas līgumu.

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: