"Vienotības" līdere Solvita Āboltiņa aicinājusi koalīcijas politisko spēku līderus šonedēļ sākt kopīgas diskusijas saistībā ar kandidātiem Valsts prezidenta amatam.

Āboltiņa aģentūrai LETA pastāstīja, ka tikšanās plānota ceturtdien, 26.februārī, pēc parlamenta sēdes. Nacionālās apvienības "Visu Latvijai!"-"Tēvzemei un brīvībai"/LNNK līdzpriekšsēdētājs Gaidis Bērziņš, kā arī Zaļo un zemnieku savienības frakcijas vadītājs Augusts Brigmanis jau ir atsaukušies šim aicinājumam, piebilda "Vienotības" līdere.

Šī plānota kā sākotnēja saruna par procedūru, īpašībām un kvalitātēm, kādām jāpiemīt iespējamiem prezidenta amata kandidātiem. Āboltiņa uzvēra, ka "Vienotība" saprot savu atbildību par šo procesu, tāpēc arī iniciēja šādu tikšanos.

Jau ziņots, ka valdošās koalīcijas partijas vēlētos vienoties par kopīgu kandidātu Valsts prezidenta amatam. Valdības partneri norādīja, ka sagaida "Vienotības" kā premjera partijas iniciatīvu šajā jautājumā.

Brigmanis šodien pēc valdošās koalīcijas partiju iknedēļas sanāksmes pauda, ka atbildību šajā jautājumā būtu jāuzņemas premjera partijai, proti, "Vienotībai". "Šodien es skatījos Solvitai Āboltiņai (V) un Inārai Mūrniecei (VL-TB/LNNK) acīs un prasīju, vai mēs varam kopā sanākt un vienoties," teica Brigmanis, piebilstot, ka sadzirdēja "piekrītošas atbildes".

Kā ziņots, pašreizējais prezidents Andris Bērziņš joprojām nav atklājis, vai kandidēs otrajam amata termiņam. Atbalstu viņam līdz šim paudusi tikai ZZS. Savu kandidātu prezidenta amatam pieteikusi arī Latvijas Reģionu apvienība (LRA), tam izvirzot savu līderi Mārtiņu Bondaru.

Neoficiāli politikas kuluāros tiek pieminēti dažādi cilvēki, kuri varētu būt starp kandidātiem uz prezidenta amatu. Eiropas Parlamenta (EP) deputāte, "Vienotības" pārstāve Sandra Kalniete (V) paziņojusi, ka būtu gatava kandidēt šovasar gaidāmajās Valsts prezidenta vēlēšanās. Partija par kandidātiem prezidenta amatam gan vēl nav lēmusi. Nacionālās apvienības līderi jau vairākkārt pauduši, ka prezidenta amatā vēlētos redzēt Eiropas Kopienu tiesas tiesnesi Egilu Levitu. Tomēr oficiāli lēmumi šajā jautājumā vēl nav pieņemti. Arī Levits vēl nav izlēmis, vai piekritīs kandidēt Valsts prezidenta amatam, ja viņu uzrunās.

LETA

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: