Personām, kuras audzina bērnu kā atbalsta modelis Latvijā ir izvēlēts nodokļu atvieglojums, nevis sods par to, ka personai kādu apstākļu dēļ nevar būt vai nav bērnu, skaidro Finanšu ministrijas pārstāvis, komentējot Saeimas deputāta Imanta Parādnieka priekšlikumu par tā dēvēto «bezbērnu nodevu».

Viņš norādīja, ka "bezbērnu nodevas" princips jau pēc būtības ir ietverts pašreizējā iedzīvotāju ienākuma nodokļa sistēmā, piemērojot atvieglojumu par apgādībā esošu personu, kas ir 165 eiro mēnesī. Tātad tie iedzīvotāji, kuriem ir bērni, papildus "uz rokas" saņem 37,95 eiro mēnesī.

Jarockis uzsvēra, ka šobrīd ministrija ļoti piesardzīgi raugās uz deputāta Imanta Parādnieka (VL-TB/LNNK) priekšlikumu, jo tas būtu jāvērtē arī pēc atbilstības Satversmes samērīguma principam, kā arī jāvērtē priekšlikuma mērķa leģitimitāte.

Tāpat papildus būtu jāvērtē, vai vēlamo efektu nevar sasniegt ar kādu citu instrumentu palīdzību, uzskata Jarockis.

Kā ziņots, Parādnieks rosinājis diferencēt neapliekamo minimumu un atvieglojumus par apgādībā esošām personām, sasaistot to ar vidējo darba samaksu valstī, kā arī minimālo ienākumu līmeni. Tāpat politiķis rosinājis izvērtēt iespēju samazināt darba devēju sociālās iemaksas un izvērtēt iespēju ieviest "bezbērnu nodevu".

Ar minētajiem priekšlikumiem deputāts šodien iepazīstinājis Saeimas Nodokļu politikas apakškomisiju.

LETA

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: