Ja tagad tiktu rīkotas prezidenta vēlēšanas, par piemērotākajiem kandidātiem prezidenta amatam tiek uzskatīti Ventspils pilsētas mērs Aivars Lembergs, Rīgas domes priekšsēdētājs Nils Ušakovs (SC) un eksprezidente Vaira Vīķe-Freiberga, liecina laikraksta "Neatkarīgā Rīta Avīze" pasūtītā socioloģisko pētījumu kompānijas SKDS aptauja.

Aptaujas dati liecina, ka par vispiemērotāko kandidātu valsts prezidenta amatam iedzīvotāji uzskata Lembergu, kuru nosaukuši 17,4% aptaujāto respondentu. Otrajā vietā ar 15,1% ierindojas Ušakovs, bet trešajā ar 10,1% - Vīķe-Freiberga.

Tāpat 9,2% aptaujāto par piemērotāko prezidenta amatam uzskata Ingunu Sudrabu (NSL), bet pašreizējo Valsts prezidentu Andri Bērziņu par piemērotu uzskata 8,3% respondentu.

Tāpat aptaujā cilvēki norādījuši, ka šajā amatā labprāt vēlētos redzēt Eiropas Komisijas (EK) viceprezidentu eiro un sociālā dialoga jautājumos Valdi Dombrovski (V), Saeimas deputātu Mārtiņu Bondaru, bijušo EK komisāru Andri Piebalgu (V), Saeimas deputāti Solvitu Āboltiņu (V) un Ministru prezidenti Laimdotu Straujumu (V).

Vispārliecinātākie par to, ka prezidents būtu jāvēlē tieši tautai, nevis politiķiem, ir respondenti vecumā virs 55 gadiem, kuri ir arī vieni no visaktīvākajiem vēlētājiem. Pilnībā par sistēmas maiņu iestājas 46% šādu respondentu. Tikmēr vecuma grupā no 18 līdz 34 gadu vecumam tādu vidēji ir tikai 35 līdz 36% respondentu. Interesanti, ka latvieši par tautas pilnvaru palielināšanu ir mazāk pārliecināti (38%), kamēr krievu tautības cilvēki par radikālo novitāti iestājas daudz kategoriskāk (44%).

Jaunā sistēma vislielāko popularitāti ieguvusi Latgalē, kur doties pie vēlēšanu urnām, lai izraudzītos sev tīkamu Latvijas prezidentu, būtu gatavs 51% respondentu. Tikmēr kurzemnieki ir viskūtrākie, un jaunu pilsonisko pienākumu gribētu uzņemties tikai 30% aptaujas dalībnieku.

Salīdzinot visas vecuma, tautības, nodarbošanās un arī dzīvesvietas grupas, jāsecina, ka visnoraidošākie pret vēlēšanu izmaiņām ir rīdzinieki, starp kuriem 7% aptaujāto šo ideju kategoriski noraida, kā arī cilvēki, kuri pašreiz ir bezdarbnieki.

LETA

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: