Ventspils un novada uzņēmēji un iedzīvotāji kopā ar visu valsti piedalās akcijās, lai atbalstītu Ukrainas iedzīvotājus, kuri cieš no karadarbības viņu valsts teritorijā. Ir pagājis gads kopš kara agresijas sākuma Ukrainas teritorijā. Ventspilī un novadā notiek divas kārtējās labdarības akcijas Ukrainas tautas atbalstam.

Iedzīvotāji tiek aicināti ziedot izdzīvošanai nepieciešamās preces, kā arī līdzekļus neatliekamās medicīniskās palīdzības automašīnas iegādei ukraiņiem.

Iespējams, ventspilnieki ir pamanījuši lielas kastes ar Ukrainas simboliku, kas izvietotas AS Diāna veikalos Citro Poruka ielā un Eldo Durbes ielā, kā arī Ventspils tirgus paviljonā. Kastes paredzētas ziedojumu vākšanai Ukrainas iedzīvotājiem. Vietās, kur kastes izvietotas, pieejama arī informācija par to, ko iespējams ziedot. Tās ir elektropreces – lukturīši, baterijas, uzlādes ierīces; saimniecības preces – guļammaisi, tūrisma matrači, sausais spirts, parafīns, ūdens filtri, dezinfekcijas līdzekļi; pārtikas produkti ar ilgu uzglabāšanas laiku – konservi, ātri pagatavojamās putras paciņās, putras un zupas burciņās, tēja, kafija, konfektes, cepumi, enerģijas batoniņi u. c.; higiēnas preces, siltais apģērbs utt. Tiek pieņemti arī naudas ziedojumi, ko iespējams pārskaitīt uz turpat norādīto bankas kontu. Šajās dienās ziedojumus Ukrainai vāc arī Ventspils novada iedzīvotāji. Ventspilī labdarbības akciju organizē ukraiņu biedrība Kobzar un tās priekšsēdētāja Marija Antonova, aktīvi iesaistoties brīvprātīgajiem, kuri nenogurstoši palīdz Ukrainas iedzīvotājiem dažādos veidos. Akcijas atbalsta arī Ventspils Rotari klubs.

Viens no aktīvajiem ukraiņu atbalstītājiem ir ventspilnieks Kaspars Ašnevics. Pirms gada, kad sākās kara agresija Ukrainā, viņš vairākkārt brauca pēc bēgļiem, organizēja transportu viņu nogādāšanai Ventspilī, divas nedēļas dzīvoja Polijā pie Ukrainas robežas, kur palīdzēja uzņemt un izmitināt bēgļus.

Kaspars Ašnevics aktīvi palīdz ukraiņiem, arī atrodoties Ventspilī. Viņš bija viens no iniciatoriem, kas rosināja izgatavot ierakumu sveces Ukrainas armijai, un ar lepnumu stāsta, ka ventspilnieki izgatavojoši un nosūtījuši uz Ukrainu jau aptuveni 16 000 sveču.

Pieminot pirmo gadadienu kopš Krievijas Federācijas kara agresijas sākuma Ukrainā un atsaucoties uz lūgumu, kas saņemts no kara plosītās valsts, ukraiņu biedrība Kobzar, Ventspils Rotary klubs un Nīderlandes labdarības fonds Stichting Zeilen van Vrijheid (Brīvības buras) sākuši ziedojumu vākšanas akciju, lai iegādātos neatliekamās medicīniskās palīdzības automašīnu ievainoto pārvadāšanai. Ar šādu palīdzības lūgumu vērsies Ukrainas Žitomiras apgabala Ārkārtējās palīdzības dienests. Pagājušā gada beigās Hersonas apgabala teritorijā atmīnēšanas laikā sprādziena rezultātā gāja bojā vairāki speciālo uzdevumu glābšanas grupas speciālisti un tika iznīcinātas tehniskās un neatliekamās medicīniskās palīdzības automašīnas.

Lai organizētu līdzekļu vākšanu neatliekamās medicīniskās automašīnas iegādei Ukrainai, Kaspars Ašnevics sazinājās ar labdarības fondu Brīvības buras Nīderlandē. Šis fonds kopš pagājušā gada marta ziedojumu veidā uz Ukrainu nosūtījis 133 pilnībā aprīkotas ātrās palīdzības mašīnas, vairāk nekā 30 pikapus SUV, ugunsdzēsēju automašīnas un lielu daudzumu medicīnisko preču un aprīkojuma. Latvijā jau ir piemēri veiksmīgai sadarbībai ar nīderlandiešu fondu, kam savukārt ir cieši kontakti ar partneriem Ukrainā un piegādātājiem Eiropas Savienībā, kā arī ar Ukrainas varas iestādēm, kas ievērojami atvieglo un padara vienkāršāku palīdzības nosūtīšanu saņēmējiem. Pagājušā gada novembrī un decembrī no Latvijas uz Ukrainu tika nosūtītas divas neatliekamās medicīniskās palīdzības automašīnas. Vienas tādas automašīnas iegādei nepieciešamā summa ir ap 20 000 eiro. Ziedojumus var pārskaitīt uz šiem kontiem:

Ventspils Ukraiņu kultūras biedrība Kobzar
Reģ. nr.: 40008029184
Kapteiņu iela 18–1,Ventspils, LV–3601
Norēķinu konts: LV91HABA0551046952878
Mērķis: Ziedojums Ukrainas ātrās neatliekamās palīdzības transporta iegādei

Juridiskās personas un uzņēmumi ziedojumus var pārskaitīt Rotary klubam, kam ir sabiedriskā labuma organizācijas statuss, uz kontu:
Biedrība Ventspils Rotary Klubs
Reģ. nr.: 40008043703
Lielā Dzirnavu iela 18, Ventspils, LV–3601
IBAN: LV68HABA000140J063203
Mērķis: Ziedojums Ukrainas ātrās neatliekamās palīdzības transporta iegādei

Jautājumu gadījumā var sazināties ar Kasparu Ašnevicu pa telefonu 29275409.

Lasi vēl

Komentāri (3)

  • -6
    Neko 28.02.2023, 14:45:40

    Pensionāri,Latvija cieš badu.Energo resursiem cenas mākslīgi uzceltas.Ire palikusi dārga.Uznemumi veras ciet.Darba spējīgie pamet šo valsti.Jūs tur plakstiņu vicinataji,netelojiet šeit varonus.Ir visas iespējas,braukt uz ukraiņu un ar automātu rokas viņiem palīdzēt

  • -2
    Kurzemnieks - 28.02.2023, 15:14:50

    Varbūt,ka papriekšu vajadzētu tikt galā ar lielkrievu atbalstītājiem tepat uz vietas?Tik automātus nevar sadabūt.

  • -3
    Neko 28.02.2023, 19:18:05

    Tas tev ir tagad šeit varonība,un mute līdz ceļiem.Nez kā būtu ja tev būtu jākaro

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: