Biedrības Popes muiža valdes loceklis Roberts Grinbergs ir neizpratnē par saņemto novada domes atteikumu publicēt biedrības sagatavoto rakstu par nodokļu maksātāju naudu izdotajā informatīvajā izdevumā Ventspils Novadnieks.

Grinbergs stāsta, ka līdz šim biedrība katru gadu sagatavojusi publikāciju par gadā paveikto. Šī gada sākumā saskāries ar to, ka viņa sagatavotais materiāls publicēts cenzētā veidā – saskaņā ar novada domes priekšsēdētāja Aivara Mucenieka norādījumiem, ko drīkst un ko nedrīkst publicēt. Grinbergs uztvēris, ka pašvaldības vadītājam nepatīk, ja rakstā pieminēts tas, ko pašvaldība nav izdarījusi.

Rakstu nepublicēs

Tā kā Ventspils Novadniekā ir norāde, ka publicētie materiāli ne vienmēr atspoguļo Ventspils novada domes viedokli un par faktu, personu un vietvārdu precizitāti atbild autors, Grinbergs sagatavojis vēl vienu rakstu, kurā pausta neizpratne par kavēšanos ar Popes muižas attīstības plāna izstrādi. «Šajā reizē atļāvos vēl vairāk uzsvērt, kas nav izdarīts,» norāda biedrības pārstāvis, skaidrojot, ka biedrība rakstā norādījusi uz to, ka jau vairākus gadus pašvaldība vilcinās izstrādāt Popes muižas attīstības plānu. Viņš lūdzis šoreiz rakstu publicēt pilnā apjomā un bez satura labojumiem. 

Pēc raksta nosūtīšanas Grinbergs no Ventspils Novadnieka redaktores Marlenas Zvaigznes saņēmis ziņu, ka domes priekšsēdētājs nolēmis rakstu nepublicēt. Sarakste turpinājusies ar pašu priekšsēdētāju Aivaru Mucenieku, kurš, skaidrojot atteikumu, norādījis: «Šobrīd esmu domes priekšsēdētājs, kurš arī pieņem lēmumus, pie tam Jūsu sagatavotajā rakstā ir nepatiesa informācija.» Grinbergam izdevies noskaidrot, ka nepatiesa esot informācija par to, ka domes priekšsēdētāja vietnieks Andis Zariņš apvieno daudzus citus amatus. Taču arī tad, kad šis teikums izlabots, publikācija atteikta.

Grinbergu visvairāk pārsteidzis tas, ka domes vadība nevis skaidro sabiedrībai, kad un ko plāno šajā sakarā darīt, bet vienkārši paziņo, ka sagatavoto rakstu Ventspils Novadniekā nepublicēs. Grinbergs uzskata – tā kā informatīvo izdevumu izdod par nodokļu maksātāju līdzekļiem, ievērojot demokrātiskas un labas pārvaldības pamatprincipus, pašvaldībai būtu pienākums informēt iedzīvotājus par pašvaldībā notiekošo vai, kā šajā gadījumā, arī nenotiekošo. «Atspoguļo plaši lentīšu griešanu, bet par pašvaldībai būtiskiem jautājumiem nevēlas runāt. Tad ir jautājums – kam tad ir paredzēti šādi izdevumi par pašvaldības nodokļu maksātāju naudu? Jo primārā ideja jau ir informēt sabiedrību par pašvaldībā notiekošo,» norāda Grinbergs.

Nav skaidrs, kurš atbild

Ventas Balss, izpētot publiski pieejamos dokumentus, konstatēja, ka apņemšanās izstrādāt Popes muižas kompleksa attīstības koncepciju joprojām ir iekļauta Ventspils novada attīstības programmas 2020.–2026. gadam rīcības plānā. Arī Ventspils valstspilsētas un novada ilgtspējīgas attīstības stratēģijā līdz 2030. gadam Popes muižas ansamblis nosaukts pie nozīmīgākajiem tūrisma objektiem un kultūrvēsturiski nozīmīgākajām teritorijām.

Lai noskaidrotu novada domes priekšsēdētāja Aivara Mucenieka viedokli, Ventas Balss nosūtīja viņam jautājumu par to, pēc kādiem kritērijiem tiek lemts, kurus no iesūtītajiem rakstiem publicēt un kurus ne. Tāpat pašvaldības vadītājam jautājām, kurš Ventspils novada pašvaldībā atbild par Popes muižas attīstības plāna izstrādi un kas novada pašvaldībai ir traucējis kopš 2020. gada vismaz iesākt šī uzdevuma īstenošanu. Diemžēl skaidrojumu saņemt neizdevās, jo saņēmām atbildi: «Jūsu zināšanai, atbildes tendenciozajai Ventas Balsij nesniedzu jau trīs gadus. Paldies!»

Laiks iet, bet plāna nav

Grinbergs norāda – kad apņemšanos izstrādāt Popes muižas attīstības plānu pašvaldība iekļāva savā rīcības plānā, līdz termiņam bija palikuši četri gadi. Nu ir pagājis vēl vairāk laika, bet rezultāta nav. Darbs sākts laikā, kad pašvaldības Attīstības nodaļā strādājusi Evita Roģe. Viņa organizējusi darba grupas, iesaistot pašvaldības darbiniekus, vietējos iedzīvotājus, biedrības, kultūras darbiniekus, lai kopīgi ģenerētu idejas un spriestu, ko darīt. Divreiz darba rezultāts prezentēts deputātiem, taču tas nav apmierinājis. Tad aktīvistiem pateikts, ka šo darbu veikšot Andis Zariņš. «Kaut ko viņš iesāka, beigās neko nepabeidza. Trīs gadu laikā neviens ar mums vispār vairs nav runājis,» norāda Grinbergs.

Grinbergs uzskata – iespējams, pašvaldība kavējas ar plāna izstādi, jo nevēlas, ka plānā parādītos iespējamība, ka skolu kaut kad var nākties slēgt. «Bet ir jābūt reāliem un jāparedz arī šāda iespējamība. Vai arī jāplāno, kā saglabāt skolu,» uzskata biedrības pārstāvis. Viņš arī nesaprot, kāpēc novadā joprojām nav neviena darbinieka, kurš atbildētu par kultūras mantojumu.

Biedrība šogad pašvaldībai arī nosūtījusi vēstuli, piedāvājot sadarbību Popes muižas kultūrvēsturiskās apbūves attīstības plāna izstrādei, lūdzot pašvaldībai nodrošināt finansējumu ekspertu algošanai. Saņemta atbilde, ka pašvaldība šogad budžetā nevarēs atvēlēt līdzekļus plāna izstrādei un neatkarīgo ekspertu un speciālistu piesaistes finansēšanai.

Lasi vēl

Komentāri (5)

  • -1
    Pilsēta 15.05.2024, 11:20:24

    Vai cik interesantas galma intrigas ...

    Iedodiet takš Vašukai kādu amatu, lai nomierinās. Rekā Brunim iedeva veselu kaudzi ar komitejam un palika mierīgs un zemāks par zāli.

  • 0
    Bruns Svilis 15.05.2024, 11:32:36

    Skaidrs kā diena: nākamgad pašvaldību vēlēšanas.
    A ja nu vēlētajs gadās ar amiņu, kura garāka par 6 mēnešiem...

  • -2
    Arogidēns 16.05.2024, 12:37:28

    Pēc Grinberga sacītā saprotu, ka pašvaldībā Ventspilī strādā **** un kādā amatā vispār nestrādā neviens, nu gan kārtība, atbildes no Aivara arī fascinējošas, itkā Koļa atcirstu dzērājbrālim, bet šeit, runa ir par čuču ietekmīgākiem zeļļiem, kur kārtība??????

  • 0
    Heinrich 16.05.2024, 17:10:51

    Vai tad "Ventspils Novadniekā" būtu bargāka cenzūra par "ventasbalss.lv" un "ventspils.lv"?

  • 0
    Nif nifs 20.05.2024, 14:12:11

    Jau iepriekš par Mucenieku vairs nevēlēju un nākamās arī to nedarīšu. Vējaparku darboņi, tfu..

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: