Novada deputāti rītdienas domes sēdē plāno apstiprināt vairākus saistošos noteikumus. Tie skars iedzīvotājus, kuri plāno ražot vieglos alkoholiskos dzērienus, tirgot alkoholu, laist pasaulē bērnus, makšķerēt Usmas ezerā, pirmklasnieku laist novada skolā.

Sēdē deputāti lems par piecu jaunu sociālo pabalstu apstiprināšanu. Tie visi ir pabalsti, kurus Sociālais dienests piešķirs novada iedzīvotājiem, neizvērtējot viņu ienākumus.

Novadā plānots ieviest vienreizēju pabalstu sodu izcietušai personai (tā apmērs – līdz Ls 30), vienreizēju pabalstu apbedīšanai (ne lielāks par Valstī noteiktās minimālās mēneša darba algas apjomu), vienreizēju pabalstu skolas piederumu iegādei bērniem, kas uzsāk mācības 1. klasē (Ls 20), vienreizēju pabalstu nozīmīgās jubilejās (80, 85, 90 un 95 gadus sasniegušām personām – Ls 10;100 gadu jubilejā – Ls 100), vienreizēju pabalstu represētām personām (Ls 20 gadā), vienreizēju bērna piedzimšanas pabalstu (Ls 50).

Komersantiem, kuri vēlas ražot vīnu, raudzētus dzērienus vai citus alkoholiskos dzērienus no savā dārzā un dravā iegūtajiem produktiem vai savvaļas augiem, turpmāk būs jāvēršas pēc atļaujas novada Licencēšanas komisijā. Saistošo noteikumu projekts paredz, ka šādu biznesu gan nevarēs veikt izglītības, sporta un kultūras, valsts vai pašvaldības iestāžu tuvumā un daudzdzīvokļu mājās. Licences komersanti varēs saņemt bez maksas.Tāpat bez maksas komersanti varēs saņemt atļauju tirgot alkoholiskos dzērienus novietnēs laika posmā no 1. aprīļa līdz 1. novembrim.

Saistošajos noteikumos par licenzēto makšķerēšanu Usmas ezerā iedzīvotāju priekšlikums piešķirt atļauju bez maksas izmantot Usmas ezera bagātības visiem pagastā dzīvojošajiem, nav guvis komisijas deputātu atbalstu. Iedzīvotāju sapulcē kāds usmenieks minēja, ka biezais, kas iegādājies īpašumu ezera krastā un tur uzturas tikai brīvdienās, nonācis nevienlīdzīgā situācijā ar vietējiem, kam jāpērk licence.

Novada domes priekšsēdētājs Aivars Mucenieks šo priekšlikumu atgādinājis, taču Usmas pārvaldes vadītājs Gendrihs Šķesters rosinājis priekšrocības dot tām iedzīvotāju grupām, kuras minētas līdzšinējā nolikumā. Tāpat pārvaldnieks pārliecinājis, ka nebūtu prātīgi paaugstināt licenču maksu.

Atsevišķās pozīcijās tā tomēr paaugstināta, piemēram, gada maksa iepriekš bija Ls 10, turpmāk plānots – Ls 12, sezonas licence iepriekšējo Ls 5 vietā nu būs Ls 8, savukārt dienas un nedēļas nogales licences paliek kā līdz šim – attiecīgi Ls 1, 50 un Ls 2. Bez maksas Usmas ezerā atļauts makšķerēt bērniem līdz 16 gadu vecumam, personām, vecākām par 65 gadiem, un invalīdiem. Tāpat makšķerēšanas priekus par velti var baudīt Usmas ezera krastu zemju īpašnieki un viņu ģimenes locekļi, kā arī politiski represētas personas. Līdz šim gadā par makšķerēšanas licencēm un zvejas rīku limitiem gadā tiek iekasēti līdz Ls 10 000, informē Mucenieks.

Sīkāk ar saistošo noteikumu projektiem var iepazīties novada mājas lapā. 

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: