1. jūlijā noslēdzās Eiropas Padomes ģenerālsekretariāta konkursa ''Eiropas Padomes Ainavas balva'' 8. sesijas nacionālās atlases pieteikumu iesniegšanas posms, kurā tika iesniegti 11 pieteikumi. Starp desmit pašvaldībām savu pieteikumu ir iesniegusi arī sabiedriskā organizācija – biedrība ''Popes muiža''.

Popiņu pieteiktā iniciatīva ''Kultūrvēstures, dabas un sabiedrības mijiedarbība Popes kalna ainavā'' ir apliecinājums vietējo iedzīvotāju mērķtiecīgam darbam sabiedriskā kārtā nosargāt, atjaunot un iedzīvināt kultūrvēsturiski daudzveidīgo un ainaviski unikālo vidi sev apkārt.

Popes kalna ainava ar Latvijā lielāko valsts nozīmes kultūrvēsturiskās muižas apbūvi gadsimtiem ilgi ir saglabājusies nemainīga un tādēļ daudzām popiņu paaudzēm tuva un nozīmīga.

Popiņi daudzu gadu garumā ir aktīvi piedalījušies talkās, kopjot tuvējo apkārtni, pētījuši vēsturi, cienot savu senču atstāto mantojumu, īstenojuši virkni projektu, saglabājot dabas un kultūras vērtības, iestājušies par ainavas saglabāšanu, izstrādājot ainavas aizsardzības un pārvaldības plānus.

Šī popiņu iniciatīva nav miljonu vērts projekts, bet gan vietējās sabiedrības paveikts, nesavtīgs darbs un cieņa pret senču mantojumu un vidi sev apkārt.

Ar visiem pieteikumiem var iepazīties Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas tīmekļa vietnē www.varam.gov.lv/lv/eiropas-padomes-ainavas-balva.

Pašlaik pieteikumus vērtē plānošanas reģioni, ņemot vērā Eiropas Padomes izvirzītos kritērijus: kā projekts ietekmē teritorijas attīstību ekonomiskā, sociālā un vides jomā; cik plaši var izmantot projekta pieredzi; kā projekta plānošanā un ieviešanā piedalās sabiedrība; kāda ir projekta nozīme izpratnes veidošanā par ainavu vērtību, vai projekta īstenošanai izstrādāts īpašs plānošanas dokuments. Papildu punktus par īpašu projekta devumu attiecīgajā nozarē piešķirs Zemkopības ministrijas, Dabas aizsardzības pārvaldes, Nacionālās kultūras mantojuma pārvaldes, Latvijas Pašvaldību savienības, Latvijas Ainavu arhitektu asociācijas un Latvijas Arhitektu savienības pārstāvji. Nacionālās atlases rezultāti tiks paziņoti 20. oktobrī starptautiskajā Eiropas Padomes Ainavu dienā.

Eiropas Padomes ģenerālsekretariāta konkurss ''Eiropas Padomes Ainavas balva'' tiek organizēts saskaņā ar Eiropas ainavu konvencijas 11. pantu, lai apzinātu veiksmīgi īstenotus projektus vai iniciatīvas ar reāli uztveramu ieguldījumu ainavu aizsardzībā, pārvaldībā un/vai plānošanā, un veicinātu pieredzes apmaiņu ainavu kvalitātes uzlabošanas jomā. Katra valsts Eiropas konkursam drīkst pieteikt vienu projektu, tāpēc jau septīto reizi Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija organizē nacionālo atlasi, kuras uzvarētājs pārstāvēs Latviju starptautiskā mērogā.

Lasi vēl

Komentāri (1)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: