Izcilais dievnamu interjeru speciālists un vēstures eksperts profesors Ojārs Spārītis izdevis grāmatu "Zlēku baznīcā".

Izdevuma autors atgādina – Zlēku baznīca, kurai 2015. gadā atzīmēja 370. gadskārtu kopš tās pamatakmens likšanas, ir krāšņākais senās un ievērojamās fon Bēru dzimtas ieguldījums ar kultūras pieminekļiem bagātajā Kurzemes sakrālajā ainavā. Mūra baznīca Zlēkās ir valsts nozīmes kultūras piemineklis. Dievnamu sāka celt 1654. gadā, bet fon Bēru dzimtas arhīvā atrastās ziņas pabeigtās baznīcas iesvētīšanu saista ar 1648. gadu.

Grāmatā izmantotas profesora Ojāra Spārīša fotogrāfijas, kurās viņš rāda draudzes telpu, sakristejas kamīnu, manierīgi grezno retablu, vairākas gleznas un skulptūras, patronāta balkonu, ķestera pulti, kristāmūdens šķīvi. Tekstuālajā daļā izdevuma autors apskata ēkas arhitektūru un iekārtojumu.

Tuvojoties baznīcai, tā pārsteidz ar torņa mērogu un varenajiem mūriem, kurus stūros balsta daudzpakāpju kontrforsi. Dievnama smailē vairākkārt iespēris zibens, par laimi, nenodarot nekādu postu baznīcas iekārtai. Aplūkojot baznīcu no sāniem un altāra daļas puses, tā nešķiet nedz pārāk iespaidīga, nedz liela, drīzāk kompakta un sevī vērsta. Toties smagnējā būvķermenī izceļas vairākas konstruktīvas un dekoratīvas detaļas, kas Kurzemes lauku ainavā piešķir dievnamam neparastu greznību. Baznīcas celšanas laiks 17. gadsimta vidū ir nozīmīgs ar nobrieduša baroka laikmeta iestāšanos, tāpēc fasādē ieraugāmie gotikas pasaules elementi – no profilētiem ķieģeļiem mūrēts ieejas portāls, daudzpakāpju kontrforsi, smailkoka arkas izmantojums logu ailās – liek domāt par dievnama cēlāju nolūku pusotru gadsimtu pēc gotikas stila aiziešanas pagātnē greznot vienkāršas lauku baznīcas fasādi ar labi aizmirstām, bet no jauna atmiņā atsauktām formām.

Lasi vēl

Komentāri (4)

  • 0
    i 22.02.2017, 06:16:48

    Svētīgs, vērtīgs un paliekošs darbs!
    Paldies grāmatas autoram.

  • -2
    Janis Kalnins 22.02.2017, 23:15:11

    Nu ko lai saka - laikam Spārīša kungam aptrūcies rakstāmā, ka tiek par jaunu izdota grāmata, kuras izdošanu vācu un angļu valodās apgādā "Zinātne" finansēja Apvienotais Kurzemes fonds Vācijā, savukārt latviešu izdevumu finansēja Zlēku draudze pati ar sponsoru atbalstu. Jācer, ka vismaz apgādam "Zinātne" autors būs pajautājis atļauju pārpublicēt darbu, kura iepriekšējā tirāža vēl ir dabujama. Zlēku draudzi un Zlēku attīstības fondu, kurš zināmā apjomā finansēja cienījamā akadēmiķa pētniecisko darbu Vācijas arhīvos (kurš gan šajā brošūriņā nav ne mazākā mērā atspoguļots un pat ne pieminēts), neviens pat nepainformēja, ka tāds izdevums tiek gatavots. Man ir skumji.

    Interesentiem daru zināmu, ka Zlēku baznīcā šīs grāmatiņas iepriekšējais izdevums ir dabūjams uz pusi lētāk nekā jaunais iespiedums.

  • -1
    Nif nifs 23.02.2017, 11:24:04

    Intereses pēc labprāt nopirktu. To pirmo oriģinālu.

  • -2
    Latvija pāri visām! 23.02.2017, 14:51:08

    Jāni Kalniņ, autors izdevis paša sarakstītu grāmatu, par ko cepiens?

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: