Pēc latviešu tautas ticējumiem februāris jau izsenis zināms kā Sveču mēnesis. Tas uzskatāms arī par aukstā gadalaika pēdējo tumšo mēnesi, taču Latvijā un arī daudzviet citur pasaulē gaismu un siltumu gan mājokļos, gan uzņēmumu telpās jau teju 13 gadus rada daudzveidīgā, modernā un ar augstas kvalitātes zīmi radītā SIA Diana Sveces produkcija.

Uzņēmums kopumā piedāvā vairāk nekā 3000 dažādu veidu sveču, kuras ir iemīļojuši un novērtējuši klienti Skandināvijā, Latvijā, kā arī citur Eiropā.

Rādītāji stabili

Ventspils brīvostas speciālajā ekonomiskajā zonā veiksmīgi darbojas dāņu uzņēmums SIA Diana Sveces. Šo gadu laikā uzņēmums ieguldījis vērienīgas investīcijas ražošanas modernizācijā un automatizācijā, līdz ar to krasi audzis arī saražotās produkcijas apjoms un ir novērtēta tās kvalitāte. SIA Diana Sveces pārstāvji informē, ka aptuveni 91% saražotās produkcijas tiek eksportēta uz ārvalstīm – Norvēģiju, Zviedriju, Dāniju, Vāciju, Austriju, Lietuvu, Šveici, Slovēniju, Spāniju, Poliju un Horvātiju –, savukārt 9% saražoto sveču tiek realizētas vietējā tirgū. Jautājot par uzņēmuma tirdzniecības apjomu skaitliskajām tendencēm, pārstāvji norāda, ka, salīdzinot divus iepriekšējos gadus, kopējais realizācijas apjoms ir nedaudz samazinājies – par 0,11%. Apgrozījums ES un trešo pasaules valstu tirgos samazinājies par 1,23%. Savukārt pozitīvi dati vērojami, analizējot preču realizācijas apjomus vietējā tirgū – iepriekšējo gadu skaitliskie rādītāji auguši par 14%.

Uzņēmums savas darbības laikā ir būtiski pilnveidojies, kopumā SIA Diana Sveces attīstībā vairāku gadu laikā ir investēti aptuveni 8,83 miljoni eiro, ieguldot tos modernu iekārtu iegādē un ražošanas ēku būvniecībā. Lai uzņēmuma darbības rādītāji turpinātu būt ar pozitīvu tendenci arī turpmāk, šobrīd darba komanda strādā pie jaunu produktu izstrādes, tiek attīstītas jau esošās tehnoloģijas, kas nodrošina produktīvu ražošanas procesu, turklāt SIA Diana Sveces vadības pārstāvji atklāj, ka nākotnē plānots iegādāties jaunas ražošanas iekārtas, lai vēl veiksmīgāk konkurētu starptautiskajā tirgū. Pašlaik uzņēmumā ir nodarbināti aptuveni 200 darbinieki. Tā kā saražotās produkcijas apmēri ir ar augošu tendenci, darbinieku skaits, salīdzinot ar iepriekšējiem gadiem, palielināts par 10%, bet ir salīdzinoši stabils.

Darba pilnas rokas

Ir aizvadīts viens no gada saspringtākajiem periodiem – Ziemassvētku laiks, kad pieprasījums pēc dažāda veida svecēm ir jo īpaši liels –, un nu jau kādu laiku notiek ļoti aktīva gatavošanās pavasara saul­griežiem. SIA Diana Sveces tirdznie­cības daļas vadītāja Agnese Katkovska skaidro, ka Lieldienas ir otrs aktīvākais sveču ražošanas un patērēšanas laiks gadā. Līdzīgi kā iepriekšējos gados, šajos svētkos joprojām aktuālas un pieprasītas ir dažādas figūrsveces – cālīši, garauši, gaiļi un, protams, arī tradicionālās Lieldienu olas, kuru pārdošanas apmēri ir vislielākie. Šo produkciju cilvēki iemīļojuši gan dāvināt, gan arī iekļaut svētku noformējumā.

Kaut arī modē šobrīd ir pasteļtoņu sveces, standarta sortimentā tās tomēr tiek iekļautas tikai daļēji, jo patērētāji šajos svētkos joprojām dod priekšroku tradicionālajām pavasara krāsām – zaļajai un dzeltenajai. Savukārt kā jaunumu šajā Lieldienu sezonā Katkovska min plakanās un glancētās Lieldienu oliņas.

Pasūtījumu apjomi ik gadu ir vērienīgi, tāpēc daļa klientu tos veic jau decembrī, lai uzņēmums spētu saražot produkciju laikā, turklāt Lieldienu tematikas sveces savu ceļu plašajā pasaulē parasti mēro jau gada ieskaņā. Šo laiku SIA Diana Sveces pārstāvji gan sauc par pārejas periodu – patērētāji vēl nedaudz ie­gādājas Ziemassvētku sveces, mazāk vai vairāk interesējas par Va­lentīn­dienas tematikas svecēm, sa­vukārt uzņēmumi un ražotājs aktīvi gatavojas Lieldienām.

Prioritāte – klienta vēlmes

Dažādi jaunumi un idejas par tiem neatkarīgi no tā, vai tuvojas svētku laiks, kā stāsta Katkovska, tiek radīti teju katru dienu. Lai nodrošinātu veselīgu konkurenci, uzņēmums jauno produkciju sākotnēji apkopo katalogos, taču tāpat ir pieejams arī standarta produkcijas sortiments, kas ir plašs, daudzveidīgs un moderns. «Mēs gribam piedāvāt skaistas, interesantas un modernas sveces, taču katru reizi, ieviešot jaunu produktu, mēs arī uzņemamies risku – patērētāju tas ieinteresēs vai ne,» atklāj uzņēmuma pārstāve.

Pavisam nesen uzņēmums piedalījās kārtējā izstādē, kas norisinājās Vācijas pilsētā Frankfurtē. Tā ir vieta, kur ne tikai parādīt sevi pasaules tirgum, bet arī rast iedvesmu un uzzināt par pasaules modes tendencēm un stila lietām sveču ražošanas industrijā. Tā kā Latvijas patērētāji un vietējie SIA Diana Sveces klienti, kā stāsta pārstāve, ir ļoti apdomīgi un kopumā ar lielu pietāti skatās uz jauno produkciju, tad pie mums jauno modes tendenču pieņemšana un nokļūšana apritē notiek aptuveni ar 2–3 gadu novēlošanos, kas ir standarta periods, līdz jaunumi kļūst pieprasīti vietējā tirgū. «Mēs, protams, piedāvājam produktus, kas ir modē Eiropas līmenī, taču izvēli klientiem neuzspiežam un nogaidām, kad vietējam cilvēkam tas kļūs aktuāls,» skaidro Katkovska. Pie jaunu ideju ģenerēšanas dizaina jomā strādā 3 uzņēmuma dizaineres, kuras aktīvi seko līdzi tendencēm un aktualitātēm šajā nozarē. Analizējot pagājušā gada pārdošanas statistiku vietējā un Austrumeiropas tirgū, Katkovska norāda, ka vēl aizvien pārdotāko produktu augšgalā ierindojas standarta formas sveces, t.i., cilindri, tāpat arī saimniecības sveces, kas tiek dedzinātas lielākoties visās mājsaimniecībās. Otrs pieprasītākais sveču veids ir smaržīgās sveces. Savukārt attiecībā uz krāsām vispieprasītākās joprojām ir baltas, sarkanas un zaļas krāsas sveces, kas gan ir pretstatā valdošajām modes tendencēm, jo Eiropā sveču biznesā aktuālākie jau pēdējos pāris gadus ir pasteļtoņi. Atskatoties uz pagājušo gadu, Latvijas tirgum tika piedāvāts vairāk nekā 1000 dažādu veidu sveču, saka Katkovska. Turklāt uzņēmums var ­lepoties ar apgrozījuma rādītājiem – kopš 2009. gada pārdotās produkcijas apgrozījums vietējā tirgū ir vairāk nekā trīskāršojies – tas ir pieaudzis par 320%.

Imants Sarmulis, Ventspils brīvostas pārvaldnieks

SIA Diana Sveces – spēcīgs spēlētājs savā nozarē

– SIA Diana Sveces ir kā pirmā bezdelīga Ventspils brīvostā – pirmais ārvalstu investors, kas sāka izmantot Ventspils brīvostas industriālo zonu un ieradās mūsu pilsētā uz palikšanu. Laikā, kad pašvaldība sāka mērķtiecīgi plānot rūpniecības attīstību, daudzi neticīgi grozīja galvu, jo Ventspils gadu desmitiem ilgi visiem asociējās teju tikai ar ostas pakalpojumiem. Sākt kaut ko gandrīz tukšā vietā nekad nav viegli. Varbūt tieši tāpēc dāņu uzņēmējs teica Ventspilij, ka toreiz piedāvājumu varēja izvērtēt objektīvi no malas, neiespaidojoties no stereotipiem, kas bija populāri Latvijā. Mēs esam ļoti gandarīti par SIA Diana Sveces darbu un attīstību Ventspilī. Patiesībā šis uzņēmums ir izdarījis daudz vairāk nekā sākotnēji bija plānojis un solīja. Ir dubultots sākumā plānotais darba vietu skaits, palielinātas ražošanas platības un jaudas. Ne velti uzņēmuma vadītājs Larss Olesens ar savu attieksmi pret Ventspili un mērķtiecīgo darbu gadu gaitā ieguvis neviltotu ventspilnieku cieņu, to pierādīja arī iedzīvotāju balsojums par Pilsētas balvas piešķiršanu Olesena kungam. SIA Diana Sveces ir nozīmīgs spēlētājs savā nozarē un viena no Ventspils atpazīstamības zīmēm.

SIA Diana Sveces tirdzniecības daļas vadītāja Agnese Katkovska, iepazīstinot ar uzņēmuma jauno produkciju.

Sveču piedāvājums Lieldienām ir plašs, moderns un atbilstošs visdažādākajām gaumēm krāsu, formas un dizaina ziņā.

SIA Diana Sveces

- ražotni atklāja 2004. gada 5. augustā

- uzņēmumā nodarbināti aptuveni 200 darbinieki

- gadā pārstrādā aptuveni 5000 tonnu vaska

- viens no lielākajiem sveču ražotājiem Baltijā

- partneruzņēmums Diana Lys Hald Dānijā ir tirgus līderis savā nozarē

 

Lasi vēl

Komentāri (9)

  • -1
    Santa Feldmane 21.02.2017, 09:41:12

    Man prieks par rūpnīcas panākumiem,bet žēl,ka skaistākās sveces aiziet eksportam!Vai tad mums nebūtu "priekšroka"?!Attēlā redzamās sveču krāsas,nav veikalu plauktos atrodamas...

  • 0
    es 21.02.2017, 10:51:17

    Tik tiešām, labs jautājums Olesenam.

  • -1
    Novadnieks 21.02.2017, 12:19:55

    Olesenam vajadzētu pajautāt,cik tādā paša ražotnē cilvēki saņem citās Eiropas valstīs.

  • -3
    Nif nifs 21.02.2017, 10:16:01

    Sveces ir skaistas, varbūt nes mieru un mājīgumu, bet man uzreiz asociējas ar to salkano smaku (iespējams, smaržu) veikalos.

  • -4
    Zara Zane Brencs 21.02.2017, 11:08:15

    Ka man patik šis svecites. Vissu cauru gadu dedzinam tas. Vismīļakas musu majas ir tās kuras plaukta pašā augšā jo dikti ilgi deg

  • -3
    Novadnieks 21.02.2017, 12:23:40

    Pēc BIO VENTAS smirdoņas tik tiešām šitās sveces noder,vaine,Zane?

  • -4
    keda 21.02.2017, 12:50:53

    Var jau pa taisno ražotnē iegādāties, tas ir viens. Bet otrs - ļoti daudz tiek eksportēts un, šķiet, pat speciālām pasūtījumam taisīts. Labas sveces, labas!

  • 0
    prof.Preobraženskis 21.02.2017, 14:11:37

    "- gadā pārstrādā aptuveni 5000 tonnu vaska"

    Vai tiešām VASKA?
    Cik tad tādām svecēm vajadzētu maksāt,ja būtu gatavotas no vaska,nevis parafīna ar viām iespējamām ķīmiskām piedevām?

  • 0
    Inese Aide 23.02.2017, 15:12:45

    Varbūt rūpnīcas vadībai iespējams risināt jautājumu par sveču iegādi ikvienam interesentam pārdotavā pie rūpnīcas. Pilsētas veikalos esošā SIA Diana Sveces produkcija bieži vien "iejūk" citu sveču ražotāju piedāvājumos.

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: