Jūrkalnē reģistrētā biedrība "Zemūdens kultūrvēsturiskā mantojuma asociācija", kas veic dažādas ekspedīcijas Latvijas ūdeņos, īstenojusi kultūras projektu un izdevusi pirmo Jūrkalnes kalendāru. Tas darīts tādēļ, lai atgādinātu, ka piejūras pagasts ir skaists ne tikai vasarā, bet arī citos gadalaikos, tostarp rudenī un ziemā.

Sociālajā tīklā "Facebook" jau vairākus gadus ir aktīvs "Incredible Jurkalne" konts, kas stāsta par Jūrkalni, tās dabu, cilvēkiem un jaunumiem, norāda vairāku kalendārā iekļauto fotogrāfiju autors Uģis Dadzis: "Mūsdienu tehnoloģiju laikmetā vienu ziņu nepārtraukti nomaina cita, bet "Incredible Jurkalne" veidotāji vēlējās šo tempu mazināt un ļaut fotogrāfijām dzīvot veselu mēnesi, nevis tikai vienu vakaru. Kalendārs ir veidots, lai stiprinātu Jūrkalnes tēlu kā kultūras, skaistuma un miera vietu."

Kalendāra fotogrāfiju autori ir cilvēki, kas atgriežas Jūrkalnē, cilvēki, kas katrs redz Jūrkalni citādāk, tostarp Gita Straustiņa un Saulvedis Vārpiņš. Iespieddarba mākslinieks ir Egīls Pārups, kurš veidojis dizainu Latvijas lielākajiem zīmoliem. Katra mēneša fotoattēlu papildina mazs apraksts. Piemēram, jūlijs vēsta: "Jūrkalne ir divu saulrietu zeme. Pludmalē pavadījis sauli aiz apvāršņa, vari piedzīvot to vēlreiz, uzkāpis stāvkrastā. Un katrs saulriets Jūrkalnē ir pasakaini skaists un atšķirīgs." Savukārt oktobris nāk ar šādu ziņu: "Jūrkalne ir arī viena no Latvijas planierisma mekām, kur ar vēju un gaisa straumēm piedzīvot piekrastes putna lidojumu."

Kalendāra izdošanu, piešķirot 500 eiro, finansiāli atbalstīja Ventspils novada pašvaldība, jo biedrība "Zemūdens kultūrvēsturiskā mantojuma asociācija" piedalījās pašvaldības izsludinātajā projektu konkursā.

Lasi vēl

Komentāri (1)

  • 0
    Ieva 08.12.2016, 15:37:38

    Malači!

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: