Ventspils novada amatierteātru skatē Ugālē, tautas namā "Gaisma", divās dienās varēja noskatīties 12 izrādes.

Šogad četri iestudējumi saņēma 1. pakāpes novērtējumu (Ugāles amatierteātris, Usmas amatierteātris, Užavas amatierteātris un Zlēku amatierteātris), četri iestudējumi saņēma 2. pakāpes novērtējumu (Popes amatierteātris, Puzes amatierteātris, Ances amatierteātris un Piltenes amatierteātris), bet četriem iestudējumiem – 3. pakāpes novērtējums (Ziru amatierteātris, Užavas amatierteātris "Spēlmanīši",  Vārves amatierteātris un Tārgales amatierteātris). Pēc ilgāka pārtraukuma eksperti vienu iestudējumu – Zlēku amatierteātra izrādi – izvirzīja "Gada izrāde 2016" skatei. Zlēcenieku režisore Kristīne Zāle bija izvēlējusies Hermaņa Paukša darbu "Cir, čir", kas skatē ieguva augstāko novērtējumu.

Ventspils novada Kultūras nodaļas vadītāja Zane Pamše atgādina, ka novadā ir 12 amatierteātri. Ir kolektīvi ar ilgu pieredzi, bet ir arī tādi, kuri teātri sākuši spēlēt nesen: "Amatierteātru kolektīvu mūsu novadā ir visvairāk. Prieks par cilvēku vēlmi kāpt uz skatuves un iejusties dažādos tēlos, aicināt skatītājus līdzpārdzīvot dažādos dramaturģijas darbos. Šogad, veidojot repertuāru, režisori izvēlējušies gan pašmāju dramaturgu veidotos darbus, par ko viņus uzteica skates eksperti – režisori Dace Liepniece un Jānis Kaijaks –, gan dažādu paaudžu latviešu dramaturgu sarakstītās lugas. Iestudējumu līmenis, protams, arī šogad bija dažāds, citam paveicies ar labiem aktierdarbiem, labu ansambļa darbu, labu dramaturģijas izvēli, citam iestudējumam pietrūka režisora profesionalitātes konkrētu uzdevumu izvirzīšanā aktieriem, izrādes koptēla veidošanas. Bet skates uzdevums ir izvērtēt padarīto, uzklausīt ieteikumus, saņemt skatu no malas un vērtējumu, ko sniedza eksperti. Tas neļauj ieslīgt pašapmierinātībā, vedina strādāt radoši, pilnveidot savu meistarību."

Zanei Pamšei ir gandarījums pēc labi padarīta darba, prieks par amatierteātru radošo veikumu šajā sezonā. Viņa novēl režisoriem pārdomāt ekspertu teikto par iestudējumu kvalitāti, trūkumiem, paveikto izanalizēt un strādāt tālāk, iepriecinot skatītājus, kā balvu saņemot viņu aplausus.

Lasi vēl

Komentāri (1)

  • 0
    Līga Poriete 25.04.2016, 16:21:27

    3. pakāpes novērtējumu saņēma arī visjaunākais amatierteātris - Tārgales.

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: