23. oktobrī plkst. 19 Ugāles tautas namā "Gaisma" atklās Sindijas Mačtamas uzstādi "Saknes debesīs". Datografikā veidotās ilustrācijas būs apskatāmas līdz 20. novembrim.

Sindijas pirmā personālizstāde sasaucas ar divām tēmām, kas māksliniecei bijušas galvenais dzinējspēks izstādes izveidē – vēsture un fantastikas literatūra.

 

Izstāde ir pirmais solis uz pirmās latviešu RPG (lomu spēles) videospēles izveidi nākotnē. Tās mērķis ir izveidot saistošu senās mitoloģiskās latviešu pasaules modeli, kurā risināt spēles stāstu, radīt atmiņā paliekošus un interesantus tēlus, ļaut skatītājam pašam identificēties ar kādu no šiem tēliem, kā arī veicināt sabiedrības interesi par šādu ideju kopumā. Nosaukuma izvēlē galvenais faktors bija simboliska pagātnes un nākotnes sasaiste, jo saknes simbolizē esošo mantojumu, savukārt debesis ir garīguma joma. Zeme un materiālās vērtības mainās, bet garīgais mantojums ir tas, uz kuru varam paļauties arī modernajā pasaulē.

 

Izstādē būs apskatāmi astoņi dažādi tēli, no kuriem katrs varētu būt galvenais varonis potenciālajā spēlē: zāļu sieva, karavīrs, ragana, iegātnis un citi, katrs ar savu stāstu, spēju un uzskatu kopumu. Neviens no tēliem nav izteikti ļauns vai labs, jo senlatvieši nevērtēja pasauli tādās kategorijās. Fonā novietotās senās rakstu zīmes šos tēlus raksturo un tiem palīdz. Papildus iespējams izlasīt miniatūras – nelielus literārus ieskatus katra tēla dzīvē. Izstādē būs redzamas arī divas instalācijas – pašas autores roku atlējumi, kas sniedzas ārā no seno ģimenes māju "Damberģu" zemes, tādējādi parādot pagātni kā iedvesmas avotu un topošā nākotnes projekta dzinēju.

 

Sindija Mačtama ir Latvijas Mākslas akadēmijas Audio vizuālās mediju mākslas nodaļas maģistrantūras studente. Viņa saka: "Pēdējā laikā sabiedrībā redzama augoša interese par savas tautas kultūru, kas ir ļoti pozitīvi. Uzskatu, ka to var vēl papildus stimulēt, izmantojot arvien jaunus veidus kultūras mantojuma popularizēšanā. Lai gan saglabāt tradīcijas ir ļoti svarīgi, tikpat svarīgi ir atrast arvien jaunus paņēmienus folkloras elementu izmantošanā, lai neveidotos riņķveida cirkulācija, kurā atkārtojas viens un tas pats, bet esošais kultūras mantojums tiktu izmantots jaunā formā, radot jaunu stāstu no jau esošās informācijas bāzes."

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: