Latvijā ir otrs augstākais saslimstības ar HIV rādītājs Eiropas Savienībā (ES) aiz Igaunijas, šodien, atklājot informatīvo kampaņu par HIV, sacīja Veselības ministrijas (VM) Sabiedrības veselības departamenta Vides veselības nodaļas vadītāja Jana Feldmane.

Viņa norādīja, ka Latvijā 17 cilvēki uz 100 000 iedzīvotājiem ir inficējušies ar HIV. Igaunijā šis rādītājs ir 24 cilvēki uz 100 000 iedzīvotāju, bet, piemēram, Lietuvā un daudzās citās valstīs ar HIV inficējušies ir seši cilvēki uz 100 000 iedzīvotāju.

Tāpat Latvijā HIV bieži tiek atklāts novēloti, jau AIDS stadijā. Latvijā gadā septiņiem cilvēkiem uz 100 000 iedzīvotājiem HIV tiek atklāts novēloti, kamēr citur Eiropā ir viens šāds gadījums uz 100 000 iedzīvotāju, stāstīja Feldmane.

Speciāliste arī stāstīja, ka Latvijā pieaug infekcijas izplatīšanās gadījumu skaits, kas iegūts heteroseksuālā ceļā. Tāpat satraucoši ir tas, ka 30% cilvēku HIV ieguvuši nezināmā izplatības ceļā, piebilda Feldmane.

Ņemot vērā, ka pieaug arī ar HIV inficēto sieviešu skaits, pieaug bažas par bērnu veselību, norādīja Feldmane. Neskatoties uz to, ka valsts nodrošina šīm sievietēm bezmaksas ārstēšanu, pērn četri mazuļi inficējās ar HIV, bet 2013.gadā - desmit mazuļi.

Klātesošie speciālisti atgādināja, ka ar HIV iespējams inficēties neizsargājoties dzimumakta laikā, saskaroties ar HIV pacienta asinīm, ja tās iekļūst brūcēs, kā arī mazuļiem ar HIV inficētas mātes pienu. Sadzīviskā ceļā ar šo slimību inficēties nav iespējams.

Tāpat speciālisti aicināja veikt HIV testu, ja rodas bažas, ka ir notikusi inficēšanās ar šo slimību.

LETA

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: