Ventspils novada mednieku biedrības saņēmušas 13 dažāda veida medījumu dzesēšanas kameras: piecas viendurvju (var uzglabāt 2 pieaugušas mežacūkas), septiņas modulārā tipa (domātas 4–6 mezacūku uzglabāšanai) un 1 divdurvju dzesētavu (paredzēta četriem dzīvniekiem).

Āfrikas cūku mēra ierobežošanas pasākumu veikšanai Ventspils novada pašvaldība no "Latvijas Valsts mežiem" saņēma 37 909,94 eiro. Pašvaldības izsludinātajā iepirkumā par 13 medījumu dzesēšanas kameru piegādi uzvarēja SIA "Arbor Medical Korporācija. Medību kolektīvu vadītāji, saņemot kameras, parakstīja patapinājuma līgumu, apņemoties tajās uzglabāt ne tikai pašu nomedītās, bet arī Pārtikas un veterinārā dienesta darbinieku atrastās mežacūkas.

Āfrikas cūku mēris Latvijā uzliesmoja 2014. gada vidū. Drīz pēc tam Ventspils novada domes priekšsēdētājs Aivars Mucenieks aicināja uz tikšanos novada medību kolektīvu pārstāvjus, ļaujot Mednieku savienības valdes priekšsēdētājam Jānim Baumanim un Pārtikas un veterinārā dienesta Ziemeļkurzemes reģionālās pārvaldes vadītājam Ivaram Kolodam paskaidrot vīriem, kādi drošības pasākumi jāievēro, lai izvairītos no Āfrikas cūku mēra, pret kuru nav vakcīnu. 67 medību kolektīvi rudenī vienojās, kur novietos dzesētavas, lai tās varētu izmantot vairāki medību kolektīvi.

Pārtikas un veterinārā dienesta Ziemeļkurzemes reģionālās pārvaldes vadītājs Ivars Koloda ir gandarīts, ka Kurzemē nav reģistrēts neviens saslimšanas gadījums: "Vidzemē un Latgalē gan palaikam atrod kādu slimu mežacūku, bet mājas cūkas kopš 2014. gada septembra, par laimi, slimība Latvijā nav skārusi. Atslābt gan nevaram, drošības pasākumi jāievēro tikpat strikti, kā tas bija līdz šim, jo neviens nevar garantēt, ka Āfrikas cūku mēris neparādās arī mūspusē."

Pagājušā gada vasarā Ziemeļkurzemes reģionālās pārvaldesdienesta darbinieki palīdzēja kolēģiem Vidzemē un Latgalē, kur atklāja Āfrikas cūku mēri, tādējādi iegūstot vērtīgu pieredzi, kā rīkoties, ja slimību konstatētu arī Kurzemē. "Decembrī kādā saimniecībā Valdgalē sasirga mājas cūka. Kad ieraudzījām plankumus, goda vārds, notirpa kājas, jo pazīmes bija ļoti līdzīgas Āfrikas cūku mērim. Saslimšana neapstiprinājās, tā, visticamāk, bija stipra alerģija, ruksis ir dzīvs vēl šodien. Savukārt decembra beigās Rojas novadā pie Ģipkas jūra izskaloja ledū iesalušu mažacūku. Analīzes uzrādīja, ka dzīvniekam nav Āfrikas cūku mēra," saka Ivars Koloda. 

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: