Starptautiskais mazo formu keramikas simpozijs Navigācija IV Ventspils muzeja Amatu mājā notiek jau ceturto gadu.

Šogad kuratora Jāņa Kupča vadībā tas pulcējis atzītus latviešu un igauņu keramiķus – Pēteri Martinsonu, Elīnu Titāni, Andri Vēzi, Sanitu Ābelīti un Ričardu Kuusk. Pirmdien Amatu mājas pagalmā tika kurināts raku ceplis, bet otrdien, 6. novembrī, plkst. 17.00 varēs iepazīt mākslinieku sagatavotās prezentācijas par savu radošo darbību un kopīgi atklāt simpozija darbu izstādi Amatu mājā.

 

Pēteris Martinsons ir viens no pazīstamākajiem latviešu keramikas klasiķiem, kas savā bagātīgajā mūžā arī saņēmis daudz atzinīgu vērtējumi pasaules keramiķu triennālēs un forumos, piemēram, 1972, 1975, 1976 Zelta medaļa Faencā, Itālijā. Kā lieliski raksturo mākslas zinātniece Ruta Čaupova (žurn. Studija, 1998): „Latviešiem, paldies Dievam, ir mākslinieki, kuru dzīve un darbs dāvā mums kultūras apvāršņu pavēršanos. Pat grūtos un visgrūtākos laikos. Pēteris Martinsons ir viens no viņiem.”

 

Ar ventspilnieka Andra Vēža daiļradi patlaban var iepazīties arī Livonijas ordeņa pilī eksponētajā izstādē Porcelāns un Tekstils (kopā ar meitu Ievu Vēzi-Dreimani), kur porcelāna meistara profesionālais un emocionālais sniegums tiek demonstrēts spilgti un pārliecinoši. Simpozijā Andris Vēzis izvēlējies eksperimentēt un rezultātā skatītājus pārsteigs bezgala trausls un amorfs porcelāna veidojums.

 

Viena no talantīgākajām jaunās paaudzes keramikas māksliniecēm Elīna Titāne jau piedalījās 2010. gadā notikušajā simpozijā Navigācija II un guvusi starptautisku atzinību starp 100 labākajiem Eiropas keramiķiem - „New TalentEuropean Ceramic Context2010 ietvaros Bormholmas salā, Dānijā. Elīnas darbiem raksturīga struktūru pētniecība un šogad Navigācijā IV top kaula kristālisko režģu pētījumi.

 

Kurzemnieces (Alsunga-Kuldīga) Sanitas Ābelītes radošajā darbībā nozīmīgu vietu ieņemizstāde EUREPEAN CERAMIC CONTEXT 2010 Bornholmas mākslas muzejā, Dānijā. Pērn Rīgas Mākslas telpā notikušajā studentu darbu izstādē Sanitas Ābelītes radītais barokāli krāšņais tējas galds jaušami izcēlās un simpozijā turpinās eksotisku motīvu meklējumi, šoreiz grieķu mitoloģijas virzienā. Simpozijā iejuties arī vienīgais viesis – Ričards Kuusk (Igaunija), kurš šogad jau otro reizi ir nokļuvis Ventspilī, jo augustā piedalījās 13.Starptautiskajās virpošanas sacensībās, kas noritēja Livonijas ordeņa pilī un guva tajās godpilno trešo, bet brīvajā stilā- pirmo vietu. Ričards studē Tallinas Mākslas akadēmijā, un jau paspējis piedalīties vairākos starptautiskos projektos- Gotlandē un Kuresārē. Savu aktīvo darbību jaunais keramiķis pauž arī kā akciju mākslinieks, protams, nezaudējot pamatsaikni ar savu izvēlēto mākslas valodu- keramiku.

 

Simpozija norisi atbalsta VKKF.

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: