25. februārī no plkst. 10.30 līdz 12.00 Vecpilsētas tirgus laukumā Ventspils nacionālo kultūras biedrību asociācija organizē tradicionālo Masļeņicas pasākumu, savukārt 26. februārī atvadas no ziemas un pavasara sagaidīšana tiks svinēta Piejūras brīvdabas muzejā.

Tirgū skanēs baltkrievu tautas dziesmu ansambļa „Žuravinka” dziesmas, notiks dažādas rotaļas, dejas un konkursi. Varēs nobaudīt kafejnīcas „Lizari” piedāvātās pankūkas, tēju, kafiju.

Paredzēta arī rosīga tirgošanās – kā parasts sestdienās, klāt būs visi garšīgo kūpinājumu tirgotāji, maizes cepēji, riekstu pārdevēji. No Valmieras solījuši ierasties Vidzemes keramikas meistari ar saviem darinājumiem.

26.februārī no plkst. 12 Masļenicas svinības pārcelsies uz Piejūras brīvdabas muzeju. 

Ventspils Piejūras brīvdabas muzejā Masļeņicai ir gana ilgas tradīcijas un katru gadu Ventspils Nacionālo kultūras biedrību asociācija piedāvā kādus jaunus prieka iemeslus. 

Šoreiz no divpadsmitiem līdz diviem pēcpusdienā uz skatuves risināsies Jautrais balagāns, pēc Masļeņicas biedēkļa dedzināšanas sāksies koncertspēle Muzikālā bliņa, pēc kuras, savukārt, izvērsīsies Vīru spēles, notiks Ventspils častušku konkurss, tautiskais deju maratons, leļļu izrāde Morozs Ivanovičs. Būs vizināšanās ar zirgiem, spēkavīru paraugdemonstrējumi, krievu izklaide- Siena pret sienukļūs vēl muzikālāka un vēl un vēl....

Šogad Masļeņicā piedalīsies Ventspils pašdarbības kolektīvi: Mrija, Žuravinka, Zdravica, Slavjaņe, Laipa, b/d Zvaigznīteansamblis, kā arī J.Smirnovas aerobikas klubs, sporta klubs Atlants, teātra studija Mēs (Jaunrades nams) un viesi no Liepājas – krievu etnogrāfiskais ansamblis Jarilo.

Masļeņica, līdzīgi kā latviskie Meteņi, ir pirmie svētki gadā, kuros nosalušie ļaudis jau mēģina atvadīties no ziemas, un, pievienojoties kristīgajai tradīcijai, šajos svētkos notiek arī kārtīga izdauzīšanās un nedēļas garumā negausīgi ēsts un līksmots, lai nākamās septiņas nedēļas (tieši tik ilgs ir Lielais gavēnis) līdz Lieldienām uzvestos rātni un aizmirstu par gaļu un citiem svētku labumiem. Gavēt un ciest katrs var arī savā personīgajā kaktiņā, bet priecāties vajag – visiem kopā!

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: